Etapp

9 Heinge - Lövestads åsar

  • Längd

    6 km

  • Svårighetsgrad

    Medel

Apelöga

Låt dig fascineras av skapelser av sten och morän. Vandra på stigar och småvägar förbi slätt, genom stenrika hagar och över unika åsar.

Natur

Denna korta etapp går lika mycket på väg som stig. Enstaka dungar avbryter öppenheten och vid etappens båda ändar strövar du genom annorlunda skog.

Från lägerplatsen på höjden, alldeles vid bäckravinen, leder krokiga stigar dig genom den betade skogen i Heinge strövområde. Här finns slån och hagtorn som tuktats av betesdjuren och kommer du på våren blommar blåsipporna.

Efter några kilometer på småvägar, förbi åkrar och ängar, når du Lövestads åsar. Åsarna är unika i Skåne med flera åsryggar och däremellan åsgropar. För cirka 15 000 år sedan låg isen tjock och genom tunnlar forsade smältvatten och lämnade grus och sten i långa strängar. Stigen till lägerplatsen går genom en ovanligt artrik bokskog. Håll utkik efter gulplister, snäckor och fladdermöss. Lägerplatsen hittar du i en "gryta" mellan åsarna.

Kulturhistoria

Vid Heinge är stenarna i fokus. Stigen kantas av övergivna åkertegar med hopsamlade små högar och stengärdsgårdar. Vid Hallsberg hittar du pärlan - en stenpark. Hallsbergs stenar är en hel trädgård fylld med olika stenfigurer och inpräntade texter, allt skapat under 1800-talet av den strängt religiöse mjölnaren Nils Nilsson.

Den breda stigen som leder dig upp på krönet av Lövestads åsar är en urgammal färdväg. Som på många andra platser valde man att ta sig fram på åskrönet, där man kunde gå torrskodd och ha god sikt. Lövestads åsar var utmark med bete åt djuren.

Öster om lägerplatsen hittar du grundstenarna till ett spinneri och i sydost en minnessten tillverkad av Nils Nilsson. Stenen uppfördes där prästen "trollat" fram brännvinskaggen åt häradshövdingen och notarier. Prästen var känd för sitt vidlyftiga liv och inskriptionen Massa står för förlustelse.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

6 km

Medel

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 8 röster

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Fotograf: Apelöga

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp