Etapp

3 Löderups strandbad - Borrby strandbad

  • Längd

    11 km

  • Svårighetsgrad

    Medel

Johan Hammar

På smala vägar tar du dig genom en skog av små och fantasifullt krökta träd och längs stigar över motsträviga sanddyner. Passera det fridfulla Backåkra, den ”vildsinta” udden Sandhammaren och Nordens äldsta livräddningsbåt.

Natur

Strax norr om leden hittar du Backåkras artrika hedar och längs etappen vandrar du på stigar genom Hagestads och Sandhammarens naturreservat. Ljunghed och skog varvas med varandra. Ekkrattskogen med sina krokiga ekar och mattor av liljekonvalj är unik. Stigarna över Sandhammarens ständigt växande sanddyner är tunggångna. Den mjuka sanden transporteras hit från Kåsebergaåsen och Löderups strandbad och är viktig för flera sällsynta insektsarter.

Promenaden norrut mot Borrby strandbad fortsätter genom ett sanddynlandskap med insprängda våtmarker och förbi sommarhus.

Kulturhistoria

Strax norr om leden hittar du den fyrlängade gården Backåkra som en gång köptes av Dag Hammarskjöld, FN: s generalsekreterare 1953-61, för att bevara det säregna hedlandskapet. Han planerade att bygga ett kapell, idag finns här en meditationsplats med rogivande utsikt.

Längre tillbaka i tiden var kusten betesmark åt byarna. Marken låg efterhand helt bar och man fick stora problem med sandflykt. En stor del av tallskogen du går genom är planterad som skyddsskog.

Kusten utanför Sandhammaren är ökänd för sina svårbedömda revlar och starka strömmar och har fått smeknamnet "fartygskyrkogården". I kampen mot revlar och smittor från ilandflutna sjömän uppfördes Sandhammarens fyr och räddningsstation. Här hittar du den äldsta bevarade livbåten i Norden, byggd 1855.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

11 km

Medel

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 25 röster

Kustnära

Böljande

Skog

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Fotograf: Lena Arenbo
Fotograf: Johan Hammar
Fotograf: Johan Hammar

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp