Etapp

10 Lövestads åsar - Vitabäck

  • Längd

    14 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Apelöga

Längs mindre vägar går du genom öppet odlingslandskap och på Fyledalens skogklädda sluttning. Besök väderkvarn och passera stenar med märkliga historier knutna till sig.

Längs stigar går du över Lövestads åsar, ett åskomplex unikt för Skåne. Mellan åsarna finns stora åsgropar och i en av dem ligger lägerplatsen. Åsarna skapades när inlandsisen smälte för cirka 15 000 år sedan. Lövestads åsar var en gång utmark med bete åt djuren och är sedan länge en populär plats att flanera på. Sydost om lägerplatsen hittar du Massastenen. Stenen uppfördes där prästen "trollat" fram brännvinskaggen under en promenad med häradshövdingen och notarier. Prästen var känd för sitt vidlyftiga liv och inskriptionen Massa står för förlustelse.

På åsarna vandrar du genom artrik bokskog och i de fuktiga sänkorna blandas olika lövträd med hassel och sälg. Västerut finns betesmark med Sankt Pers nycklar, jungfrulin och backsippa.

Småvägar leder dig mot Fyledalens sluttning och böndernas odlingar kantar vägen. Glöm inte titta upp i skyn, för dalen är känd för mängden patrullerande rovfåglar.

Närmare Vitabäck dyker skogen åter upp och ju närmare dalens botten du kommer, desto rikare är floran. Här finns bland annat ett kärr med majviva och majnycklar. Kring Vitabäck finns vattenkällor av olika karaktär, somliga kraftfulla med springvatten ett par meter upp i luften. Vitabäckskällan tillhör de stillsammare och var tidigare hälsokälla och storbykplats. Den är mest känd som samlingsplats vid det stora bondeupproret mot ärkebiskop Absalon år 1182.

Väderkvarnen Kullamöllan är en holländare där överdelen av kvarnhuset är vridbart och vingarna kunde placeras för bästa effekt.

Invid leden, längs den övergivna vägen, står en stengumma med schalett. Hon heter Broås käring och vänder sig när det doftar nybakat bröd. Någon kilometer sydväst står ännu en nämnvärd sten, en milstolpe från 1728. Den har sitt ursprung ur de gamla färdvägarna och anger att sträckan till närmaste gästgivargård var en mil.

14 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

4-5 timmar

  • 7-15 km
  • Lätt
  • Skog
  • Böljande
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Fotograf: Apelöga
Fotograf: Apelöga

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp