Etapp

5 Simrishamn - Kivik

  • Längd

    21 km

  • Svårighetsgrad

    Utmanande

Mickael Tannus

En variationsrik etapp över sandstränder, blockrika ängar och branter med skog. Här finns ålabodar, hällar med formationer och Stenshuvuds nationalpark. Frossa bland äppelodlingar och konst.

Natur

Vid Tjörnedala går du genom ett strövområde med örtrik lövskog, betade ängar och orkidéer, backsippor och gullvivor. Enligt Linné var detta en av de skönaste lundar i landet.

Strax norr om Tjörnedala vandrar du förbi en sandstensblomma med halvmetertjocka kronblad - Prästens badkar. Prästen sägs ha använt formationen som badkar. Vid Vik viker leden av inåt land och passerar backar och odlingar. Stranden nedanför slukas av havet och är gångbar vid mycket lågt vattenstånd.

Vandringen genom nationalparken och bestigningen av berget Stenshuvud tillhör de tuffa partierna. Nedanför finns torr sandhed, sumpiga alkärr och orkidéäng och från bergets hjässa kan du se ut över Hanöbukten. I nationalparken lever ovanliga fåglar, insekter och grodor.

Norrut hittar du ett par arboreta med exotiska träd och Esperödseken. Sista sträckan mot Kivik är vägbunden med små hagar och en övergiven täkt där sällsynta smådjur trivs.

Kulturhistoria

Längs etappen går du genom typiska skånska fiskelägen, Baskemölla och Vik, där man levde på fiske och jordbruk.

Emellan dem passerar du kulturlandskapet kring Tjörnedalagården, format av slåtter och bete. På kullen sydost om gården finns en kolerakyrkogård från 1855.

För hundratalet år sedan var hela kusten betesmark, men skogen har återtagit fästet under 1900-talet. Här och var ser du träd med vida kronor, de växte upp då det fanns möjlighet att breda ut sig.

Söder om nationalparken kan du besöka Knäbäckshusen, tre fiskebodar som flyttades hit 1956 från Ravlunda skjutfält.

Stenshuvud är ett gammalt kulturlandskap som betas än. När du vandrar mot toppen passerar du en 210 meter lång mur, rester efter en fornborg. Den har sitt ursprung ur folkvandringstid, 400-550 e Kr. I närheten av Kivik passerar du lämningar från bronsåldern. Den största och mest kända är Kungagraven, ett gravröse med vackra hällristningar.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

21 km

Utmanande

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 49 röster

Kustnära

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Strandvandra Fotograf: Mickael Tannus
Vandringen tar dig genom ett idylliskt landskap med lövskog och betade ängar vid Tjörnedala strövområde. Fotograf: Johan Hammar
Vacker vandring vid Tjörnedala strövområde. Fotograf: Johan Hammar
Fotograf: Johan Hammar
Skåneleden går genom byn Vik. Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp