7A Alunbruket - Agusa

  • Längd

    9 km

  • Svårighetsgrad

    Röd

Mickael Tannus

Du tar dig fram längs stigar på en ringlande ås, kan blicka ner på fuktskogar och vattendrag. Utmed leden passerar du Christinehofs slott med ekopark.

Vid Alunbrukets brott kan du söka efter ärtliknande fossiler efter trilobiter som dog ut för 240 miljoner år sedan. De var vattenlevande, liknade kräftdjur och ömsade skal. Troligen är det rester efter dessa skal du ser.

Andrarums alunbruk var en gång Skånes största industri, och under mitten av 1700-talets bodde här upp emot 900 personer. På den tiden låg marken kal och röken tjock och gulvit. Längs etappen går du förbi slagghögar, vattenfyllda brott, magasinet och norr om ån en samling små korsvirkeshus. De var brukets arbetarbostäder.

Byggnationen av Christinehofs slott påbörjades år 1737 av Christina Piper. Under henne blomstrade både slott och bruk. Idag finns en ekopark på slottet. Vid Breabäck stöter du på den kulturskyddade vägen mellan Andrarum och Agusa. Här finns också en gammal brytestuga där lin torkades och bröts för att bli linnetyg.

Du går torrskodd vidare norrut genom lövskog och blickar ner på fuktskogar och vattendrag. Stigen följer till stor del krönet av en åsrygg kallad Jären. Rullstensåsen är den största i östra Skåne och skapades då inlandsisen smälte undan. Här och var leds du ner till det frodiga och blöta, där spänger och mindre broar leder dig vidare.

I söder hittar du fiskesjön Verkasjön och norrut passerar du en lite damm. Verkasjön är en konstgjord sjö sprungen ur en mosse. Den rensades på torv och dämdes upp för att ge bruket vatten till urlakning av bränd skiffer. Från sjön leddes vattnet till en mindre damm, och Skåneleden passerar över denna.

Byn Agusa är ålderdomlig med stengärdesgårdar och gamla hus, där Agusastugan är en av dem. Vid lägerplatsen Agusa står högrest bokskog och från lägret har du utsikt över vilthägn. Området är naturreservat.

9 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Röd

3-4 timmar

  • Skog
  • 7-15 km
  • Medel
  • Böljande
  • Barnfamiljer
  • Hund
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Verkasjön Fotograf: Mickael Tannus
Verkasjön Fotograf: Mickael Tannus
Tälta vid Verkasjön Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp