7 Brösarp - Alunbruket

  • Längd

    12.9 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Johan Hammar

En liten men väl trampad stig tar dig upp och ner för rejäla backar. Ljudet av vatten ackompanjerar promenaden. Etappen bjuder på extraordinär natur och Nordens största alunbruk.

När du passerat väg 19 vandrar du på stigar över Brösarps norra backar. De branta backarna formades av den smältande inlandsisen. Här går betesdjur och ansar marken till förmån för sandlilja, sandnejlika och hedblomster. Norr om Brösarp går du förbi byns galgbacke. På kullens topp stod galgarna väl synliga för bybor och passerande.

I en glänta omgiven av skog och vatten väntar stugan Vantalängan. Kliv över bäcken och besök Lindskogen öster om. Här finns exemplar av de flesta svenska ädellövträden; ek, bok, avenbok, alm, ask och givetvis skogslind.

Leden följer Verkeån, genom en djup dalgång där branterna är klädda med artrik bokskog och närmare ån växer pestskråp. I vattnet lever ovanliga smådjur och här leker öring. Längs ån kan du få se strömstare, forsärla och kungsfiskare. Vid Hallamölla hittar du ett av Skånes högsta vattenfall, 23 meter högt.

Kraften vid åns stora vattenfall användes för malning av säd, här hittar du den välbevarade kvarnen Hallamölla. Den omtalas 1491 och var i bruk fram till 1949.

Efter den vindlande stigen i dalgångens botten börjar leden sträva uppåt. Den frodiga lövskogen ersätts med torr betesmark med utsikt över ån. Vid alunbrukets brott blottas 500 miljoner år gammal alunskiffer och mängder av fossiler. En centimeter skiffer motsvarar cirka 2000 år.

På den betade höjden nordost om Alunbruket fanns tingshus med spöpåle och fängelseceller. Det vanligaste brottet var stöld av ved inom Verkalinjen, eftersom bruket hade rätt till all skog inom en radie av två mil.

Alunbruket var under 1700-talet Skånes största industri, vid 1700-talets mitt bodde här upp emot 900 personer. Svart alunskiffer förvandlades till alun som förr användes vid färgning av garn, skinn och limning av papper.

Historien om alunbruket och Christinehof började 1635 då Jochum Beck övernattade och drömde att en skatt låg begravd. På morgonen hittade de svart skiffer. Han lade grunden för bruket men under Christina Piper blomstrade det. År 1737 påbörjade hon byggnationen av slottet. Idag finns en ekopark på slottet.

12.9 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

  • Skog
  • Böljande
  • 1-7 km
  • Medel
  • Storslagna vyer
  • Barnfamiljer
  • Hund
  • Skåneleden
En mycket trevlig led med varierad natur. Lägerplatsen vid Vantalängan var mycket fin med flera vindskydd, bord och grillplatser, det fanns även en fungerande rickepump där man kunde ta vatten. Rekommenderar att filtrera det men det smakade ok även med ett basic filter. Ett trevligt stopp på vägen är Hallamölla med dess fina vattenfall. Enda negativa var ett stycke mellan Hallamölla och Verkasjön där leden inte går att navigera pga träd och översvämningar 25/5-24. Det var inte skyltat om ledens skick vilket gjorde att många tvingades hitta vanskliga alternativa vägar i mycket branta partier. Verkasjön var också mycket fin med bra ställen att ta lunch eller en rast. Skippade vindskyddet där så kan inte recensera det. Det fanns skyltat med vatten men vi kunde inte hitta var trots flera försök att följa skyltningen.
Jun 2024
Andreas Hansson

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Verkeån Fotograf: Johan Hammar
Verkeån Fotograf: Johan Hammar
Verkeån Fotograf: Johan Hammar

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp