Etapp

2 Nybrostrand - Löderups strandbad

  • Längd

    18 km

  • Svårighetsgrad

    Utmanande

Johan Hammar

Här möts du av ett böljande backlandskap med frikostig utsikt över Östersjön. Uråldriga formationer finner du under färden.

Natur

Längs en sandig strandpromenad vandrar du förbi Nybrostrand. Öster om samhället följer du en gång/cykelväg runt Kabusa skjutfält mot Hammar innan du återansluter till kustlinjen vid Hammars backar. Imponerande vyer för tankarna snarare till en irländsk kustlinje än en skånsk.

Följ den milslånga Kåsebergaåsen vidare österut. Räkna med ett antal staket med övergångar att ta dig över. Kåsebergaåsen skapades av den döende inlandsisen för cirka 15 000 år sedan. Backsluttningen tuktas ständigt av havet och branten blir allt skarpare. På backarna finns ovanlig sandstäpp, doftrika örter och gott om fjärilar. Det är en lämplig plats att skåda flyttande sjöfåglar under våren.

En del av åsen består av det omtalade Hammars backar. Här kan du frossa bland gullvivor, backsippor och mängder av doftrika örter. Sista sträckan mot etappmålet sker på vägar i utkanten av Löderups strandbad och längs en stig förbi Backåkras artrika hedar och in i strandskogen i Hagestads naturreservat.

Kulturhistoria

På Kåsebergaåsen ståtar Sveriges största skeppssättning - Ales stenar. De 59 stenarna är en annorlunda samling med olika bergarter och mönster. Hur de kommit hit och varför är alltjämt en gåta.

Den fyrlängade gården Backåkra köptes av Dag Hammarskjöld, FN: s generalsekreterare 1953-61, för att bevara det säregna hedlandskapet. På platsen för hans planerade kapell finns en meditationsplats med rogivande utsikt.

Löderups strandbad är byggt på gammal havsbotten. Havets vågor tar med sig delar av stranden, och ibland även byggnader. En stor del av den finkorniga sanden lastas sedan av vid Sandhammaren, några kilometer österut.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

18 km

Utmanande

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 16 röster

Kustnära

Böljande

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Vid Ales stenar Fotograf: Josefine Carlsson
Hammars Backar Fotograf: Pelle Estborn
Ales stenar Fotograf: Johan Hammar

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp