Etapp

9 Ven runt

  • Längd

    12 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Mickael Tannus

En behaglig vandring längs grusväg med vidunderlig utsikt över Öresund tar dig igenom ett artrikt naturreservat och förbi kultur- och vetenskapshistoriskt spännande platser.

Med sin branta kustlinje reser sig Ven likt en platå ur Öresund. Tack vare formen utgör ön en enda stor utsiktsplats, men en vacker vy över den svenska och danska kusten. De gräsbevuxna branterna - mer kända som Backafallen - är ett naturreservat, skyddat för sin artrikedom bland både djur och växter. Här frodas Jättefräken, en fridlyst växt som bara finns i ett fåtal exemplar på fastlandet. Den vackra Rosenmalvan som växer på branterna och uppe på ön är också karakteristisk för Vens flora.

Under 1500-talets andra del präglades Ven av Tycho Brahes närvaro och hans vetenskapliga bedrifter som gjort Ven känt utanför Sveriges gränser. Nära Möllebäckens utlopp i havet finns en nygrävd damm med samma läge som en av Tycho Brahes dammar. Där fanns en papperskvarn för att tillverka papper till den världsberömde astronomen. På Backafallsbranten vid det lilla fiskeläget Kyrkbacken ligger Sankt Ibbs kyrka från 1200-talet. Den vitkalkade kyrkan uppe på branten har varit ett betydelsefullt sjömärke genom tiderna.

Backafallen bryts på sina ställen av med mjuka sandstränder. Ta en avstickare söderut vid dammen vid Möllebäckens utlopp för att beundra de dramatiska kustklinterna. Här gnager havet ständigt på branterna så att det rasar lite då och då. I de blottade branterna häckar ett tusental backsvalor som gräver sina bohål i branterna Mellan Norreborg och Haken är Backafallen mer skogbevuxna och ger ett lummigare intryck än på resten av ön. Framåt Hakens fyr börjar Backafallen bli bättre betade och vårprakten med blommande gullviva kan vara magnifik.

Vid Mossen gör leden en tvär sväng ner mot havet. Mossen är en skogbevuxen ö i åkerlandskapet; som namnet antyder är det en mosse där bönderna kunde ta torv till bränne förr i tiden. Med tiden har mossen växt igen med skog. Väl framme vid Stade och havet kan du ta en rast vid en betongbunker som minner om beredskapstiden under andra världskriget. Då anlades en försvarslinje längs kusten för att skydda från angrepp västerifrån. Vid Norreborgs hamn når du tegelkusten. Här har legat många tegelbruk och stora mängder lera har grävts ut ur branterna och bränts till tegel. Stränderna mellan Norreborg och Haken vittnar om detta genom mängder med vackert havsslipade tegelstenar i strandlinjen.

12 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

3-4 timmar

  • 7-15 km
  • Medel
  • Kustnära
  • Kollektivtrafik
  • Barnfamiljer
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Med utsikt från båten Fotograf: Mickael Tannus
Bäckviken Fotograf: Mickael Tannus
Bäckvikens hamn Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp