Etapp
10 Järavallen - Löddeköpinge
-
Längd
21 km
-
Svårighetsgrad
Blå
På promenadstigar och kustvägar vandrar du utmed en långgrund bukt. Genom tallskog i strövområde, över öppen mark med vida vyer och fågelrika strandängar. Möt medeltida fiskeläge och vikingatidens stora handelsplats.
Du vandrar längs stigar och promenader genom strövområdet Järavallen. Här är det tallskog och öppna marker med små glittrande sjöar som gäller. I väster väntar blomrik strandäng och utkikstorn. Den långsträckta vallen som följer dig nästan vart du går längs Öresundsleden är en mer än 4 000 år gammal strandvall, kallad Littorinavallen eller Järavallen. Den syns tydligt i strövområdet.
På denna etapp vandrar du genom Barsebäcksområdet. Som namnet anger handlade det ursprungligen om en bäck men både kyrkbyn och det som skulle bli Barsebäcks gods finns omnämnda redan på 1100-talet. Godset var då ett fästningsverk omgivet av vatten. Sedan 1748 driver släkten Hamilton jordbruk här och godset är inte öppet för allmänheten. Vid Barsebäcks Saltsjöbad blir leden stigbunden och strax ligger Stenbocksvallar vid dina fötter. Försvarsvallarna anlades under tidigt 1700-tal - av Skånes guvernör Magnus Stenbock. Strax söder om går du genom Barsebäckshamn, under medeltiden ett fiskeläge för sillfiske.
År 1965 lades planerna för kärnkraftverket i Barsebäck, 10 år senare skapades den första kärnreaktionen. Verket levererade el i 30 år, lades ner 2005 men sköts än idag. Idag håller man utbildningar och har infocenter med utställning.
Leden passerar den välansade golfbanan och följer kustvägen längs den långgrunda Lundåkrabukten. Här hittar du rymd och sikt över hav, åkermark och strandängar. Botanisera bland ängarnas tuffingar, växter som är anpassade efter det blöta och saltmättade eller det riktigt torra och karga. Luftrum och strandängar vibrerar av fåglars verksamheter och under buktens yta samlas fiskar för lek. Hotspots är ängarna vid Järavallen, Barsebäckshamn och Salviken. När du viker av inåt land finns Kävlinge å och Lödde ängar att upptäcka.
På näsets högsta punkt hittar du en av Skånes bäst bevarade gånggrifter, Gillhög. Vill du studera innandömet i denna stenåldersgrav finns en gång som leder dig in. Ta med ficklampa! Både stenåldersbåtar och vikingaskepp har navigerat längs Kävlinge/Lödde å och under vikingatiden utvecklades Löddeköpinge till en stor handelsplats.
21 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
5-6 timmar
- 15-26 km
- Medel
- Kustnära
- Kollektivtrafik
- Storslagna vyer
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.