Etapp
20 Falsterbokanalen - Skanör
-
Längd
16.2 km
-
Svårighetsgrad
Blå
En kustvandring med maximal semesterkänsla, genom storstilad natur och småstadsidyll. Stigar och promenader tar dig med till vikingland, medeltidens kärna och den moderna solbadarens högsäte.
Falsterbohalvön är en storslagen upplevelse av sand. Förutom de dolda moränkullarna som vilar under, de som en gång stoppade upp vågornas lek och lät sandrevlar växa på höjden. De revlar som växte upp över vattenytan fick vinden fatt i, formade och omformade med böljande sanddyner. Så gick det till när Falsterbohalvön och Måkläppen började resa sig ur havet för omkring 4000 år sedan. Bildningen kallas tombolo, där sandbankar förbundit "öar" av hårdare material.
Det sandvandrande havet kring halvön saknar motsvarighet i Sverige och är Skånes största naturreservat. Sandbottnarna och det grunda vattnet bjuder in fiskar som sill, horngädda, piggvar och sjurygg att leka och lägga rom. Mängder av fiskyngel tillbringar sina första år här och att tusentals fåglar hittar hit, till detta välfyllda skafferi, är inte förvånande.
Halvön är dessutom språngbräda för många av Nordeuropas flyttfåglar. De samlas här innan de tar sats inför resan söderut. Fågellokalen är internationellt känd och hotspots hittar du vid Knösen, Flommen, Skanörs Ljung och Falsterbo fyr. Vid fyren utförs dessutom ringmärkning av flyttfåglar.
Vandra vidare längs fårade stigar, över ljunghedens torra tuvor och fukthålor.
När du närmar dig Skanör kan du låta fantasin spinna till en helt annan tid. Då viken var fylld av medeltida skepp som låg för ankar, marken översållad av grå fiskebodar och det myllrade av fiskare och långväga köpmän. Det var 1200-1300-tal, sillens era, Falsterbonäsets storhetstid och dags för den välkända Skånemarknaden. Ser du groparna i marken? Resterna efter flera hundra fiskebodar.
Alldeles i utkanten av Skanör vandrar du förbi borgkullen efter Skanörs borg. Borgen var verksam under 1200- och 1300-talet. I södra delen av Falsterbo finns resterna efter borgen Falsterbohus och dess föregångare. Borgen var fogdens huvudsäte från början av 1400-talet fram till 1530.
Vandring runt Knösen
Sträckan genom Skanör-Hölls naturreservat, som rundar den så kallade Knösen, är mycket vacker. Tänk på att många av parkeringarna ute på udden och längs med Knösavägen är privata. Det är lämpligt att istället ställa bilen vid Skanörs kyrka om man vill påbörja sin vandring i Skanör.
16.2 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
4-5 timmar
- 15-26 km
- Medel
- Kustnära
- Kollektivtrafik
- Storslagna vyer
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.