14 Spillepeng - Bulltofta
-
Längd
6.5 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Etappen genom Sveriges till ytan näst minsta kommun, Burlöv, är rik på kontraster. Hela etappen går på jämn terräng med fast underlag och hela etappen är framkomlig med rullstol och barnvagn och är Skåneledens första helt gröngraderade etapp.
Hela etappen går på jämn terräng med fast underlag och hela etappen är framkomlig med rullstol och barnvagn och är Skåneledens första helt gröngraderade etapp.
I norr, vid Spillepengs friluftsområde, finner du de artrika strandängarna. Betet på strandängarna tillsammans med de regelbundna översvämningarna av salt havsvatten, har gjort att det över århundraden har utvecklats en speciell saltängsvegetation med en mångfald av växter och insekter, varav en del är ovanliga. Många fåglar uppehåller sig på strandängarna och i det grunda vattnet, där de finner rikligt med föda i form av bland annat musslor och maskar. På Tågarps hed, mellan mars och sensommar, finner vi häckande par av Burlövs kommunfågel skärfläckan, som man känner igen på den långa uppåtböjda svarta näbben och dess ljusblå ben. För att skydda ett känsligt natur- och fågelliv har strandängarna gjorts till ett reservat och under fåglarnas häckningsperiod råder det beträdnadsförbud på ängarna.
Ta en rundtur upp till informationsskyltarna högst upp på Spillepeng för en fin utsikt över Lommabukten, liksom en spännande kontrast mellan oljehamnen och Tågarps heds artrika ängar.
Arlövs framväxt är starkt kopplad till uppförande av Sockerbruket 1869 och anläggandet av järnvägsstationen 1871.
I den södra delen av sträckan mot Bulltofta passerar du förbi Arlövgården och golfbanan. Arlövgårdens park ligger som en ö, omgiven av öppet landskap, vilken i söder och väster utgörs av golfbaneområdet. Området har en, för kommunen, rik flora och fauna. Förbi Granbacken, som är en gammal gravplats men som nu fungerar som rekreationsområde med teater och utomhusscen, når du Arlövgården. Arlövgården bildades 1789 genom sammanslagning av flera gårdar och var en gång i tiden en av landets mest högproduktiva gårdar.
När Skåneleden går in i Malmö stad passerar du Sege å som rinner ända från Trelleborgs kommun till Malmö. Har du tur kan du få en skymt av en av våra mest iögonfallande fåglar, kungsfiskaren, som iklädd sin färgstarka fjäderdräkt kan ses spana efter fisk i ån.
Längst i norr på sträckan genom Burlövs kommun ligger Tågarps hed med sina strandängar, som har en intressant natur- och kulturhistoria då de betats sedan bronsåldern. Strandängar har minskat kontinuerligt genom åren, men bara för ca 150 år sedan utgjordes nästan hela Öresundskusten av gemensam betesmark, så kallad utmark.
6.5 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
1,5-2 timmar
- 1-7 km
- Barnvagn
- Rullstol
- Mycket lätt
- Kollektivtrafik
- Stadsnära
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.