13 Lomma - Spillepeng
-
Längd
5 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Du vandrar längs stranden ut ur Lomma samhälle, genom Öresundsparkens naturreservat och vidare på cykelvägen längs naturreservatet Södra Lommabukten med Tågarps hed och Alnarps fälad.
Lommabukten har några av Sveriges rikaste ålgräsängar, med täta och djupa bestånd som fungerar som barnkammare åt uppväxande fisk. Den naturliga stranden och de grunda sandrevlarna utgör viktiga rastplatser och födosöksområden för gäss, änder och vadare.
Området söder om Lomma nyttjades redan under stenåldern av människor. I Öresundsparkens naturreservat har man funnit flintspån och en flintkärna, vilket tyder på att platsen utgjorde en stenåldersboplats i okänd utsträckning. Naturreservatsområdet var under 1700-talet utmarker tillhörande Alnarpsgården och Karstorps by och användes som betesmarker. Här har också funnits campingplats och flyktingförläggning. Tågarps hed och Alnarps fälad, söder om Öresundsparken, betas fortfarande under sommaren och visar ett kulturlandskap som tidigare hade en obruten sträckning längs Skånes sydvästkust men nu bara finns i små fragment. De här ängarna har troligen använts som betesmark ända sedan bronsåldern.
Leden går genom Öresundsparkens naturreservat, som har en varierad havsstrandsvegetation och örtrika ängsmiljöer som gynnar många insekter, fåglar och fladdermöss. I anslutning till Öresundsparken ligger naturreservatet Södra Lommabukten med Tågarps hed och Alnarps fälad. Beträdnadsförbud råder i reservatet under delar av året, varför ledens sträckning går på cykelbanan i reservatets kant, men utsikten över de tidvis blöta strandängarna och havet är hänförande.
Statens Lantbruksuniversitet i Alnarp ligger en kilometer från leden, det är möjligt att efter en runda i den fantastiska parken vandra över ängarna och ansluta till leden igen lite längre söderut. Här finns Alnarps Slott som uppfördes för lantbruksinstitutet 1862 och omges av den vackra Alnarpsparken med landets näst största samling vad gäller arter och varieteter av träd och buskar.
5 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
1,5-2 timmar
- 1-7 km
- Lätt
- Kustnära
- Kollektivtrafik
- Barnfamiljer
- Hund
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.