Etapp
17 Malmö C - Limhamn
-
Längd
9.2 km
-
Svårighetsgrad
Grön
En vandring genom Malmöhistoria när den är som bäst! Genom bostadsområden, på trottoarer och på en lång strandpromenad vandrar du förbi en gammal varvsindustri, världsberömd arkitektur och böljande sanddyner med badbryggor som bjuder in till ett svalkande dopp.
Vandringen går genom historisk mark, i området kring Västra hamnen och Dockan påbörjade Kockums sin varvsindustri i Västra Hamnen i början av 1900-talet som pågick i nästan 100 år. Här stod den berömda Kockumskranen, en 146 meter hög bockkran som fram till 2002 var ett landmärke för Malmö men som sedan flyttades till ett varv i Sydkorea.
Under de senaste decennierna har Västra hamnen genomgått stora förändringar där startskottet blev bostadsmässan Bo01 som arrangerades 2001. Förutom utställningsområdet uppfördes en helt ny stadsdel med spännande arkitektur och två helt nya badplatser som hela Malmö njuter av under sommarmånaderna.
Längs med vandringen fram till Riberborgsstranden är det svårt att missa Turning torso- ett 190 meter högt bostadshus som är ritat av den världsberömda arkitekten Santiago Calatrava.
Fortsätt vandringen längs med Ribersborgsstranden, eller ”Ribban” som den ofta kallas. I slutet av 1800-talet var detta endast en stenig och långgrund plats som stank av tångdoft. Men i samband med att Slottsparken anlades så togs det fram ett förslag på en strandpromenad som stod klar 1924. Längs med hela stranden finns det flera badbryggor som bjuder in till ett svalkande dopp. Här passerar du också Ribersborgs kallbadhus som invigdes 1898 och är ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade kallbadhus.
Vandra vidare med havsutsikt till Naturum Öresund där du kan lära dig mer om havet och livet under ytan.
Avsluta vandringen i den mysiga stadsdelen Limhamn med sina färgglada fiskehoddor. Limhamn har en varierad bebyggelse där du verkligen kan följa stadsdelens utveckling från fiskeläge och industrisamhälle till att idag var ett område där det byggs mycket bostäder. Notera de två höga silosarna som sticker upp, planen är att de i framtiden ska bli bostäder.
Längs med hela etappen har du nära till busshållplatser om du vill hoppa av och på längs med etappen.
9.2 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
2-3 timmar
- 7-15 km
- Barnfamiljer
- Barnvagn
- Lätt
- Kustnära
- Stadsnära
- Hund
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.