Etapp
12 Bjärred - Lomma
-
Längd
6 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Vandringen går längs kusten, förbi hästhagar, bebyggelse, badstränder, dammar, surflägen, talldungar och längs kajen till centrala Lomma.
Efter att ha svängt av från stranden och vandrat under lummiga trädkronor fortsätter leden på en cykelväg med utsikt över slätten och havet.
Vid Habo Ljung går leden tillbaka till stranden och du vandrar längs med naturreservatet Alkärret i Haboljung. Naturreservatet innehåller en mosaikartad miljö med dungar, ängar, busksnår och våta partier med både öppna vattenspeglar och mer igenväxta våtmarker. Här finns ett rikt växtliv och man har funnit drygt 225 olika kärlväxter, till exempel piggtistel, paddfot, bolmört och odört. Med ovanliga träd och växter följer ovanliga insekter och spindlar. Två exempel som har hittats i området är naverlönnsguldmal och kärrmånspindel. Alkärret har tidigare hyst häckande pungmes och idag kan man se och höra bland annat näktergal, gök, fasan och vattenrall.
I direkt anslutning till Alkärret finner du Habo Ljungs camping och därefter ligger Kustdammarna; Fyrkantsdammen och Trekantsdammen, som ursprungligen var lertäkter för tegelframställning. Dammarna är idag viktiga rastlokaler för övervintrande sjöfåglar, särskilt då väderförhållandena i Öresund är hårda och dammarna kan erbjuda en mer skyddad miljö. Under vinterhalvåret finner man här stora flockar av rastande vigg. I dammarna kan man också se t.ex. bergand, salskrake, sothöna och skäggdopping.
Habo Ljung är en populär utgångspunkt för traktens vind- och kitesurfare, här finns också en golfbana och campingplats.
Efter att ha passerat Kustdammarna, som påminner om Lommas historia som tegelbruksort, når du Lomma. Havet kantas av bländande vit sandstrand, Lomma norra badplats. Denna populära badplats kallas i folkmun Lomma Beach. Här ses under varma sommardagar ett myller av människor som kommit hit för att njuta av sol och bad. Det långgrunda vattnet är också populärt bland vindsurfare som har sitt klubbhus bakom en vall av sandklitter.
Du passerar genom ett parti med uppvuxen vegetation innanför sanddynerna. Området planterades i början av 1900-talet med bland annat tall, därav namnet Strandfuret, men domineras idag av björk och lönn.
Vandringen går längs kajen i Lomma hamn, en gammal industrihamn som nu domineras av fritidsbåtar, bostäder och restauranger. Lomma, som är ett gammalt tegelbruks- och fiskesamhälle, omnämnes redan 1085 i den danske kungen Knut den Heliges gåvobrev där han donerar sina egendomar till S:t Laurentiuskyrkan i Lund. Gör gärna en avstickare in till centrum för caféer, restauranger, handel och historisk bebyggelse.
6 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
1-2 timmar
- 1-7 km
- Lätt
- Kollektivtrafik
- Hund
- Kustnära
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.