Etapp

18 Limhamn - Klagshamn

  • Längd

    13.3 km

  • Svårighetsgrad

    Grön

Apelöga

Promenadvänliga vägar leder dig förbi fiskehoddor, en gammal sumphamn, den ståtliga Öresundsbron och en strandäng med sällsynta växter och djur.

De mysiga kvarteren med gathus i Gamla Limhamn växte fram i början av 1800-talet då fiskenäringen tog fart. På den tiden använde fiskarna de färgglada fiskehoddorna för att förvara sina redskap, idag råder här fortfarande aktivitet men i betydligt mindre skala än för hundra år sedan.

På grus, asfalt och stigar vandrar du vidare till Sibbarp där du kan besöka kallbadhuset eller kolla in den populära skateparken. I den lilla bukten eller i ”Sumpehamnen” som den kallades förr, ser du ytterligare några fiskehoddor. Under 1920-talet ägde Lunds Domkyrka marken och dom ville inte veta av någon utfyllnad på sin mark, och det var så Sumphamnen kom till.

Vandra vidare mot Lernacken, en udde som till stora delar är konstgjord och består av restprodukter från Limhamns kalkbrott som ligger en bit därifrån. Här har du magnifik utsikt över Öresundsbron som invigdes 2000. Öresundsförbindelsen omfattar en 7,8 km lång bro och en 4,1 km lång konstgjord ö som heter Pepparholmen.

Bunkeflo strandängar är Malmös första naturreservat, här finns en rad sällsynta växt- och djurarter som dansk iris, strandrödtoppa och pimpinellaros. Varje år svämmas ängarna över av saltvatten, vilket gör att enbart specialanpassade växter klarar sig där. På sandbotten finns ålgräsängar som är viktiga för den biologiska mångfalden och som fungerar som lekplats och skydd för bland annat märlkräftor, ål och horngädda.

Den lite mindre och lummiga Klagshamnsstranden bjuder på kristallklart vatten och flera badbryggor för den som vill ta ett svalkande dopp. Här finns även en klätterställning, toaletter och dusch.

I nära anslutning till stora delar av etappen finns det bussar om du vill hoppa av och på längs med etappen. 

13.3 km

Om svårighetsgradering

Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Grön

3-4 timmar

  • 7-15 km
  • Barnfamiljer
  • Kustnära
  • Kollektivtrafik
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...
Fotograf: Apelöga
Fotograf: Apelöga
Fotograf: Apelöga
Fotograf: Apelöga
Fotograf: Apelöga

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp