4A Göingeåsen - Hovdala

  • Längd

    11 km

  • Svårighetsgrad

    Röd

Torbjörn Lingöy

Denna etapp erbjuder en vandring med mycket historia, smala stigar och vyer med vacker utsikt.

Du börjar från campingen vid naturreservatet Göingeåsen. Åsens stenklädda sluttningar utgörs av gammal ädellövskog och omgivningarna är lummiga och kuperade och du passerar den vackra utsiktspunkten Hjässan såväl som Bergrummet, som var ett slagkontrollcenter under kalla kriget.

På vägen går du längs byns vackra gårdar. När du närmar dig samhället Brönnestad delar sig leden åt två håll. Här ska du gå norrut mot Hovdala men vi föreslår att du först gör en avstickare till Brönnestad och beundrar byns 1100-talskyrka. Kyrkan är tillägnad jungfru Maria och innehåller unika kalkmålningar som tidigare varit överkalkade men som togs fram 1980. I Brönnestad finns möjlighet till övernattning på vandrarhem och även turridning på islandshästar.

När du är tillbaka på leden och börjar din vandring norrut kommer du till Hammarmölledammen. På 1600-talet fanns där en hammarsmed vid Hovdala.. Här bryts havsmalm som togs upp från Filessjön väster om leden och dagens damm har sitt namn efter smeden. På vägen passerar du källan till hennes nåd där tjänarna enligt legenden förde vatten till hennes nåd.

Du fortsätter längs en slingrande stig ut på de öppna fälten öster om Hovdala. Här på Äspehöjden kan du njuta av ett landskap med betande får och vackra vyer över Finjasjön.

I fältet väster om leden finns flera stenblock och offerstenar med hällristningar i form av till exempel skålgropar. Så småningom når du toppen av Äspehöjden där du kan njuta av ett landskap med vacker utsikt.

På väg mot Hovdala vandrar du förbi Gårdstalien, platsen där föregångaren till dagens Hovdala låg på 1300- och 1400-talen. Förste kände ägaren var Magnus Råbock och under åren har många arkeologiska undersökningar gjorts här. Scenen avslutas när du anländer till slottet Hovdala.

11 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Röd

3-4 timmar

  • Storslagna vyer
  • 7-15 km
  • Medel
  • Skog
  • Barnfamiljer
  • Hund
  • Slott
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Hovdala slott Fotograf: Carolina Romare
Utsikt över Finjasjön från trädhuset Fotograf: Cecilia Simón
Fotograf: Sven Person

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp