Etapp

20 Blentarp - Snogeholm

  • Längd

    12 km

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Johan Hammar

Utmed småvägar kliver du in i ett rofyllt sjölandskap. Passera Sövdes ädellövskogar och välbevarade kulturmiljöer. Landa i strövområdet Snogeholm och upptäck ett landskap starkt påverkat av godsen.

Natur

Här vandrar du över småkullig och ofta sandig terräng. Österut kliver du in i Sövdeborgs präktiga ädellövskog.

I strövområdet Snogeholm mixas skog med betade hagar och livfulla dammar. Här finns gott om gammelträd med tillhörande fladdermöss och skalbaggar. Dammarna och buskarna omkring är tillhåll för den klättrande lövgrodan. Chansen att få se hjort är stor. Sjöarna bjuder in mängder av fåglar och för skådning rekommenderas Navröd, söder om Sövdesjön. Passa på att spana efter rovfåglar. En annorlunda och väl genomtänkt skog är Landskapslaboratoriet - en plantering där både träd, djur och människor ska trivas och utvecklas.

Skånes landskapsfågel storken är på väg tillbaka med hjälp av Storkprojektet. Deras hägn hittar du bland annat vid Karups Nygård, ett par kilometer från leden.

Kulturhistoria

Blentarp var troligen en plats för Torsdyrkan innan kyrkan byggdes på 1100-talet. Långt senare uppmärksammades byn då kvarnen brändes av den välkände Veberödsmannen 1902.

Sövde län tillhörde Allhelgonaklostret i Lund och på fälten syntes arbetande och bedjande munkar. Både Sövde och Snogeholm ståtar med egna slott, och för längre sedan också med medeltida borgar. Borgen Sigostha på Ormön uppfördes under 1100-talet och beboddes av den tidens stora borgbyggare, ärkebiskop Absalon.

Sövde bys kulturmiljö är av riksintresse med små pittoreska hus på rad utmed bygatan, en medeltidskyrka vakande från höjden och vidsträckta ädellövskogar runt om. I byn bodde godsets arbetare och hantverkare. Nära Bare ståtar Möllefoten, godsets väderkvarn, och söderöver minnestenar från den tyske kejsaren Wilhelm II:s jaktresa till Snogeholm.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

12 km

Lätt

Hur fungerar graderingen?

12km

Lätt

Baserat på 4 röster

stork

fågel

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Fotograf: Johan Hammar

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp