Etapp
20 Blentarp - Snogeholm
-
Längd
12 km
-
Svårighetsgrad
Blå
Utmed småvägar kliver du in i ett rofyllt sjölandskap. Passera Sövdes ädellövskogar och välbevarade kulturmiljöer. Landa i strövområdet Snogeholm och upptäck ett landskap starkt påverkat av godsen.
Här vandrar du över småkullig och ofta sandig terräng. Österut kliver du in i Sövdeborgs präktiga ädellövskog.
Blentarp var troligen en plats för Torsdyrkan innan kyrkan byggdes på 1100-talet. Långt senare uppmärksammades byn då kvarnen brändes av den välkände Veberödsmannen 1902.
I strövområdet Snogeholm mixas skog med betade hagar och livfulla dammar. Här finns gott om gammelträd med tillhörande fladdermöss och skalbaggar. Dammarna och buskarna omkring är tillhåll för den klättrande lövgrodan. Stigarna i Snogeholm är många, där strandpromenaden vid Snogeholmssjön är rullstolsvänlig.
Sövde län tillhörde Allhelgonaklostret i Lund och på fälten syntes arbetande och bedjande munkar. Både Sövde och Snogeholm ståtar med egna slott, och för längre sedan också med medeltida borgar. Borgen Sigostha på Ormön uppfördes under 1100-talet och beboddes av den tidens stora borgbyggare, ärkebiskop Absalon.
Sövde bys kulturmiljö är av riksintresse med små pittoreska hus på rad utmed bygatan, en medeltidskyrka vakande från höjden och vidsträckta ädellövskogar runt om. I byn bodde godsets arbetare och hantverkare. Nära Bare ståtar Möllefoten, godsets väderkvarn, och söderöver minnestenar från den tyske kejsaren Wilhelm II:s jaktresa till Snogeholm.
Chansen att få se hjort är stor. Sjöarna bjuder in mängder av fåglar och för skådning rekommenderas Navröd, söder om Sövdesjön. Passa på att spana efter rovfåglar. En annorlunda och väl genomtänkt skog är Landskapslaboratoriet - en plantering där både träd, djur och människor ska trivas och utvecklas.
12 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
3-4 timmar
- Sjö
- Skog
- 7-15 km
- Lätt
- Barnfamiljer
- Stadsnära
- Slott
- Hund
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.