14 Väderkullen - Häckeberga
-
Längd
8 km
-
Svårighetsgrad
Röd
Här vandrar du längs vältrampade stigar över Romeleåsens branta terräng som i sig är en intressant geologisk plats. Åsen är ett populärt utflyktsmål med lokala vandringsslingor.
Här vandrar du längs stigar på Romeleåsen, en horst som reste sig för 150 miljoner år sedan. Samtidigt sjönk Skånes sydvästra hörn kraftigt och höjdskillnaden emellan är drygt 200 meter. Utmed sträckan hittar du Romeleklint, åsens nästhögsta punkt, och Järnhatten där berget går i dagen.
Romeleåsens rygg är skogklädd med enstaka gläntor, trädsorter som bok och gran dominerar. Du passerar ett parti med knotiga bokar och spretiga hasselbuskar, som är en nyckelbiotop. Här finns gamla och döda stammar bebodda av en mångfald av lavar, mossor och insekter. Skogsområdet är en rest av den gamla utmarksskogen.
Vid Allmänningen finns en vidsträckt betad fälad där gulmåra, fältmalört och timjan är vanliga.
Det skånska skogslandskapet har förändrats från det skogklädda 1500-talet, vidare genom det trädlösa 1700- och 1800-talet. Romeleåsen är ett tydligt exempel på en vidsträckt bokskog som blev en flitigt använd utmark och förvandlades till en karg hed med ljung och en. Återplantering påbörjades på 1880-talet.
Runt Häckeberga finns flera fäladsmarker som restaurerats och bevaras. Här kan du se hur åsen såg ut för hundratalet år sedan.
Rester efter torp och gårdar hittar du lite varstans, alla en gång tillhörande Häckeberga gods. Vid 1800-talets mitt fanns det uppemot 150 arrendegårdar och torp i området. Idag återstår ett femtiotal. Kullatorpet, invid leden, är ett välbevarat 1800-talstorp som hålls öppet de flesta söndagar och också går att hyra.
8 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
2-3 timmar
- Storslagna vyer
- Skog
- 7-15 km
- Utmanande
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.