Etapp

22 Fru Alstad - Trelleborg

  • Längd

    13 km

  • Svårighetsgrad

    Grön

Apelöga

Omgiven av åkrar, pilalléer, bronsåldershögar och gemytliga små byar vandrar du på småvägar genom Söderslätt mellan kyrkbyn Fru Alstad och Trelleborg – palmernas stad.

Fru Alstad är en pittoresk by med anor från äldre medeltiden. Ursprungligen stod här en romansk kyrka från 1100-talet men denna byggdes på 1400-talet ut till ett gotiskt tempel. Dopfunten är bevarad ända från 1100-talet medan triumfkrucifixet och valvmålningarna tillkom i samband med tillbyggnaden. Kyrkan var helgad åt Jungfru Maria, eller ”Vår Fru”, vilket kom att ge byn dess namn. Under senmedeltiden vallfärdade pilgrimer hit vilket kan ses på mittpelaren i kyrkan som än idag är täckt med ristade och snidade pilgrimsmärken.

Från Fru Alstad vandrar du söderut längs en pilkantad grusväg innan du anländer till Västra Virestad, en mysig liten by med tätt liggande gårdar. Ännu längre söderut passerar du ett gammalt gravfält från bronsåldern, som har fått namnet Gyllhögarna. Från toppen av högarna, som är 3-5 meter på höjden, har man en vacker utsikt över stora delar av Söderslätt och dess många kyrkspiror. Längst upp på den hög som ligger precis söder om vägen finns ett block av granit. I blocket finns två djupt huggna inristningar som påminner om fotavtryck. Hällristningarnas ursprung och ålder är ännu inte klarlagt men det finns gott om myter och legender om vems fotspår det kan vara.

I utkanten av Trelleborg ligger byn Kyrkoköpinge med sin karaktäristiska mölla av typen holländare som byggdes 1873. Den drevs inledningsvis med vindkraft fram till 1938 och därefter med elmotor fram till dess att driften upphörde helt 1972. Möllan är återigen fullt operativ efter en omfattande renovering och återinvigdes av landshövdingen 1990.

Efter Kyrkoköpinge anländer du till Trelleborg, Sveriges sydligaste stad och en av Skånes äldsta. Staden har fått sitt namn efter en vikingatida ringborg (en ”trelleborg”) med en diameter på cirka 140 meter. Den upptäcktes i slutet av 1980-talet och var den första trelleborgen att hittas i Sverige. Den stod i direkt förbindelse med havet via en å och korsades av fyra vägar. Borgen härstammar troligen från 900-talet som en del av den danske kungen Harald Blåtands ansträngningar att ena sitt kungadöme. Sedermera har delar av borgen rekonstruerats och huserar numera ett museum som återger historien om Trelleborgen och ger en bild av vikingarnas livsstil.

Vandrar du under sommaren kanske du får syn på en och annan palm längs din väg genom Trelleborg. Palmer har funnits i staden ända sedan 1984 då de första importerades från Alicante i Spanien. Numera pryder ett 100-tal palmer gator och torg under sommarhalvåret.

Vid Trelleborg C finns goda anslutningar med tåg, buss, taxi och färja. I Trelleborg finns gott om restauranger, hotell och vandrarhem för den som önskar återhämta sig innan vidare färd.

13 km

Om svårighetsgradering

Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Grön

3-4 timmar

  • Stadsnära
  • 7-15 km
  • Lätt
  • Kustnära
  • Kollektivtrafik
  • Hund
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...
Fotograf: Linnea Andersson
Fotograf: Apelöga

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp