15 Häckeberga - Sturup

  • Längd

    11 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Mickael Tannus

På fina stigar vandrar du genom ett naturskönt område. Historiska färdvägar, spännande växter, en unik kyrkobyggnad och resterna efter en kvarn är några av de pärlor som väntar. Linné beskrev 1749 Häckeberga som det vackraste han sett på sin resa.

Här går du omväxlande genom fälader och anrika lövskogar, ibland fuktigt, ibland torrt. Detta gör Häckeberga till en av Skånes mest värdefulla skogar. Artrikedomen bland växter och djur är mycket stor och möten med dov- eller kronhjort är ingen ovanlighet.

Området har sedan medeltiden dominerats av Häckeberga gods. De stora ädellövskogarna, alléerna och mängden gårdar och torp är resultatet. Även den påkostade kyrkan i Genarp visar deras betydelse. Kyrkan i sig är unik och den enda i Skåne som är från 1500-talet.

Inne i storskogen slingrar Höje å fram, stenig och med enstaka forsar, där strömstare brukar övervintra. Vid ruinen efter Häckeberga kvarn växer Skånes grövsta benved. En buske som just här växt till sig och blivit ett träd. Ett stycke bort finns åns enda fall och ruinerna efter Häckeberga kvarn. Här fick bönderna sin säd mald till mjöl.

Följ den sandiga stigen genom den magra Risen. Här finns kalkrika kullar med backsippa, fuktiga sänkor med orkidéer och ovanliga grodor i pölarna. Från det torra möter du motsatsen strax intill: Skoggårdsängar, en våtmark för fågellivet och omgivande gammelträd med lavar, svampar och skalbaggar.

Utan att ana det går du plötsligt på en bred och historiskt intressant väg. Den gamla Bedevägen rustades upp under slutet av 1600-talet och blev den viktiga vägen mellan Lund och Ystad, för både trupper och resande. Idag syns hur vägen delats upp i 3-4 alternativ, uppkomna när huvudfåran blev lerig och svårframkomlig.

11 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

3-4 timmar

  • Skog
  • 7-15 km
  • Medel
  • Stadsnära
  • Slott
  • Barnfamiljer
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Kullatorpet granskog Fotograf: Mickael Tannus
Kullatorpet Fotograf: Mickael Tannus
Vinter vid Kullatorpet Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp