Etapp
18 Torup - Malmö Bulltofta
-
Längd
14 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Här vandrar du till stor del på cykelvägen Utflyktstigen och passerar genom ett öppet jordbrukslandskap. Här finns gott om platser för rekreation, vackra försvarsanläggningar och unika växtplatser.
I skuggan av Bokskogens högresta träd väntar lägerplatsen Torup, där en liten bäck virar sig ett halvt varv kring lägret. En väl trampad stig leder dig till navet i området, slott med park och allt som hör där till. Därefter färdas du på cykelvägar västerut, mot Bulltofta. Innan du når de öppna vidderna insup den rika lövskogen med både gul-, vit- och blåsippa.
En gång byggdes det som en försvarsborg med vallgrav, vindbrygga och försvarstorn för kanoner - idag är det Torups praktfulla slott. Några hundratal meter bort hittar du kullen Askebacken. Här fanns en tidig borg att ta sin tillflykt till, men på 1530-talet förstördes den.
Bokskogen blev populärt utflyktsmål redan i början av 1800-talet. När järnvägen Malmö-Genarp invigdes 1894 strömmade besökarna till och ett stickspår drogs till Torup. Järnvägen lades så småningom ner och den gamla banvallen blev cykelväg. Den kallas idag Utflyktsstigen och du följer den längs etappen.
I höjd med Bara hittar du Sveriges enda växtplats för bantistel. Den flyttade förmodligen hit med tåg och upptäcktes 1923. Närmare staden finns en liten sjö att upptäcka, Husie mosse. Som namnet anger var sjön tidigare en mosse. Håll utkik efter bland annat orkidéer.
Promenaden genom Södra Sallerup är en historisk resa i sig. Runt kyrkan finns flera ålderdomliga byggnader med den kringbyggda Wowragården som höjdpunkt. Här kan du gå på upptäcktsfärd både ute och inne. Bulltofta är idag ett rekreationsområde med utrymme för många olika aktiviteter. Här fanns tidigare flygplats och längre tillbaka en vidsträckt ljunghed och Bulltofta by.
14 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
3-4 timmar
- Skog
- Stadsnära
- 7-15 km
- Lätt
- Slott
- Kollektivtrafik
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.