Etapp

13 Krankesjön - Väderkullen

  • Längd

    14 km

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Mickael Tannus

På en gammal banvall passerar du det flacka Revingefältet. Söderut bestigs ett system av rullstensåsar. Vandringen kan kombineras med ett besök i vassen. Möjligheter till vägval finns vid Torna Hällestad.

Natur

Krankesjön är en fågelskådningsplats av hög klass. Här finns fågeltorn och gömsle. Längs banvallen passerar du den öppna och flacka Revingehed. Här finns gott om vattenfyllda torvgravar och sumpskogar. Förutom ett rikt fågelliv trivs olika arter paddor, grodor och vattensalamander.

Vid Torna Hällestad går vandringen längs ett nät av rullstensåsar. De skapades då den senaste inlandsisen smälte undan, för cirka 13 000 år sedan. Åsarna är idag täckta med artrika fälader, bokskog och av mutanten vresbok. Håll utkik efter blomster som backsippa och orkidé. Söderut äntras en helt annan typ av ås, Romeleåsen. Den är en av Skånes större åsar och en horst. Här vandrar du till stor del genom bokskog.

Kulturhistoria

Revingeheds pansarövningsfält som passeras blev övningsplats åt infanteriet 1888. Gör ett avsteg från banvallen och upptäck Torna Hällestads medeltidskyrka och runstenarna som finns inmurade till minne av två modiga vikingamän, Toke och Arre. Byn har troligen sitt ursprung från medeltiden och blev så småningom stationsort.

Du passerar ett vattenfyllt stenbrott med gnejs och närmare Romeleåsen en av Skånes största och bäst bevarade skeppssättningar, Jättagraven i Ugglarp.

Skåne var ett av de godstätaste landskapen i Norden och vid 1700-talets början gjorde Björnstorps slott entré. Tidigare var det en relativt obetydlig gård. Parken är idag öppen för besökare. Den påbörjades 1761 av adelsman Adolf Fredrik Barnekow, som troligen ruinerade sig på densamma. En minnessten öster om godset berättar om det omgivande kala landskapet och om plantering av träd. Björnstorps gods var tidiga att anamma planteringsvågen och

påbörjade redan 1880 återplanteringen av skogen.

Karta

Använd kartans planeringsverktyg för att se boendealternativ, restauranger och sevärdheter längs leden.

Öppna kartplanerare

14 km

Lätt

Hur fungerar graderingen?

Baserat på 12 röster

Sjö

Skog

Böljande

Längs leden

Ledstatus

Lägerplats

Vatten

Rapportera avvikelse

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...

Vi vill veta vad du tycker

Har du erfarenheter eller synpunkter du vill dela med dig av? Ett bra tips eller kanske något du inte gillade? Skriv en kommentar. Vi vill gärna veta!

Dalby stenbrott Fotograf: Mickael Tannus
Krankesjön Fotograf: Mickael Tannus
Dalby stenbrott Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns inspiration och tips på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika tema.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp