21 Torup - Fru Alstad
-
Längd
18 km
-
Svårighetsgrad
Blå
Längs småvägar passerar du Söderslätts böljande åkerlandskap. Här varvas offerkällor och småpölar med pilevallar. Betrakta pilgrimsmärken eller studera kyrkoarkitektur, här står kyrkorna ovanligt tätt.
Vandra genom vidsträckt bokskog i norr och över den böljande slätten i söder. I kanten mellan skogen och öppenheten ligger Roslätts ekhagar, en oas för krävande insekter, fåglar, fladdermöss och lavar.
Vid det populära utflyktsmålet Västerkulla har du en storslagen utsikt över slätten och den lilla örten backnejlika vid dina fötter. Längs en gränsvall växer en utböling i den svenska floran, naverlönn. Träden är idag de enda vildväxande i landet och Svedala har valt naverlönnsblad som kommunvapen. Naverlönn är annars vanlig i planteringar.
När du färdas genom Svedala kan du studera tegelarkitektur. Trakten är rik på lera avsatt i tidigare issjöar och i samhället hittar du den "nya tidens" tegelhus, med höga socklar, rik mönstermurning och utsmyckning av fasaderna. Svedalas många tegelbruk blomstrade under slutet av 1800-talet.
Samtidigt hade pionjären av kvinnliga författare och 1880-talets bästa diktare sitt genombrott, Victoria Benedictsson med pseudonym Ernst Ahlgren. Här växte hon upp på gården Charlottenberg.
I höjd med Elinedal vandrar du längs foten av en märklig geologisk formation. Ullbergskroken pressades upp mot iskanten vid istidens slutskede. Invid Landsvägen (väg 101) är landskapet bestrött med småpölar. De flesta är dödisgropar efter den döende inlandsisen.
Vallfärda till offerkällor, så som människan gjort i tusentalet år. Källan i Fru Alstad ansågs bota de flesta åkommor och den i Aggarp var känd för att hjälpa mot illaluktande väderkolik. Intill står Fru Alstad kyrka med mittpelaren översållad med pilgrimsmärken. Aggarps ståtliga mölla går inte heller att missa.
18 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
4-5 timmar
- Böljande
- Storslagna vyer
- 15-26 km
- Lätt
- Sjö
- Slott
- Skog
- Hund
- Barnfamiljer
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.