Etapp

7 Glimåkra - Osby

  • Längd

    18 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Jenny Brandt

Längs småvägar och stigar går du genom vacker landsbygd och skog. Skyltar berättar om torparliv och vattnets kraft. I väster passerar du en helig å med gamla industrier. Stanna upp vid Sissas stuga som byggdes i slutet av 1600-talet.

En stig leder dig genom Trollabackarnas skog och längs småvägar passerar du både skog och ängar. Vid Rumperöd vandrar du på historisk mark. I den gamla torpmiljön finns det ett välbevarat kulturlandskap med rester av fossil åkermark. Här finns också lövängsrester, stengärdsgårdar och betesmarker.

Efter ett stycke backig skog öppnar sig landskapet igen och små hagar och åkerlappar kantar leden. Väster om Snöarp viker du av in i en kuperad granskog. Håll utkik efter den öppna kullen med Sissas stuga och vattenkälla. Strax stöter du på Helge å, som har sin början i Småland och sedan rinner ut i Hanöbukten på den skånska ostkusten.

Sista sträckan passerar du stugor och camping, lägerplatsen med vindskydd hittar du på sluttningen vid Osbysjön. Sjön är en bra plats för fåglar att rasta i och utsiktstornet på Näset en trevlig plats att skåda storskrake, skäggdopping och storskarv.

Utmed etappen finns ett par välbevarade ryggåsstugor (ett envåningshus utan innertak som var ett vanligt bostadshus på landsbygden) att besöka; Måns backstuga vid Trollabackarna och Sissas stuga väster om Snöarp.

Helge å har varit viktigt för människor under lång tid. Ån har använts för transporter, tvätt och vattnets kraft har utnyttjats av industrier. I närheten av Genastorp hittar du både autentisk industrimiljö och ruiner. Vid Göta bruk fanns tidigare kvarn, pappersbruk och från 1800-talets slut bruket som tillverkade knivar och yxor. I byns mitt passerar du förbi byggnadsminnen, en gång Strömsborgs Färgeri- och Ullspinneri. Idag finns här museum.

Mellan dessa industriminnen går du strax intill resterna efter en dynamitfabrik som var i drift under 1800-talets andra hälft. Norr om ån finns en sevärd kulle, försvarsanläggningen Hönjarums skans som anlades under 1670-talet.

18 km

Om svårighetsgradering

Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

5-6 timmar

  • Sjö
  • Skog
  • 15-26 km
  • Lätt
  • Hund
  • Kollektivtrafik
  • Skåneleden
En lagom bra led men stormen malik har orsakat gran träd på vägen så man får gå runt om men kändes som 25-27 km
Feb 2022
Andre

Lägerplats

Vatten

Höjdskillnad

Hämtar höjddata...
Vandra på mysiga landsvägar. Fotograf: Jenny Brandt
Leden är markerad med orange. Fotograf: Johan Hammar

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp