Etapp

22 Vejbystrand - Ängelholm/Utvälinge

  • Längd

    16 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Oliver Bock

Vandra på promenadvägar utmed Skälderviken och njut av din följeslagare, havet. Här finns bad- och kurorter, småbåtshamnar och imponerande sanddyner. Besök ateljéer, museum eller färdas uppströms Rönne å.

Vejbystrand är fiskeläget som blev kurort och fick landets första kustsanatorium för patienter med tuberkulos. På höjden innanför kusten ligger ett pärlband av bronsåldersgravhögar och vid Utsiktsvägen finns Bökehögarna att besöka.

Vid Vejbystrands hamn finns rev med ett vibrerande fågelliv att spana på. Mellan Vejbystrand och Magnarp går du över en hed med trift, vresros- och enrissnår. Vandringen genom Skepparkroken bjuder på kulturmiljö och i Skälderviken finns en marina med flera hundra båtar. Här stöter du på trevliga rastplatser med utsikt ända till Kullaberg.
Vandra vidare över Rönne å, rik på lax och havsöring, och utmana strandens sanddyner - klitterna. Slutligen kliver du in i strövområdet Kronoskogen. Här finns spännande kustdyner som förts hit av hav och vind, men också militäriskt raka dyner som skapats med hjälp av flätgärden för att hindra flygsand.

Den gamla vägen slingrar sig genom Skepparkroken och du går förbi gamla kaptensgårdar och gatehus. Kroken tillhörde godset Ängeltofta och från hamnen skeppades stora lass säd och järnplogar.

I Skälderviken vandrar du förbi minnesmärket över de män som byggde hamnen. Den som hade stövlar avlönades med 60 öre/dag medan de utan fick 50 öre. Kanonen du ser var tidigare fast i piren, bakdelen användes att förtöja båtar i. Öster om Rönne å finns Luntertuns kyrkoruin. En gång medeltidsstad och marknadsplats för lax och sill. Luntertuns efterföljare är staden Ängelholm.

Närmare havet hittar du hed med vindpinade tallar och buskage, inåt land finns barrskog med knärot och gott om svamp. De mest exklusiva invånarna är fältpiplärka, havsmurarbi och bibagge.

Etappen avslutas i Utvälinge där du kan följa teglets spår. Gropar där leran grävdes upp, en K-märkt bruksbyggnad och invid ön Rönnen hittar du räls och hamn för transport. Man tillverkade tegel mellan 1870 och 1969. Före teglets tid var fisket näringen och i Utvälinge fanns tidigare ett fiskekapell där fiskarmännen kunde hålla gudstjänst under fiskesäsong.

16 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

4-5 timmar

  • Kustnära
  • Stadsnära
  • 15-26 km
  • Lätt
  • Barnfamiljer
  • Kollektivtrafik
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Skåneleden går igenom Kronoskogen strövområde. Fotograf: Johan Hammar
Kustvyer vid Skepparkroken. Fotograf: Jenny Brandt
Fotograf: Tommie Svanström Ohlsson

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp