23 Ängelholm - Utvälinge
-
Längd
7.5 km
-
Höjdprofil
17 m
-
Svårighetsgrad
Grön
På denna korta etapp vandrar du från den vackra kuststaden Ängelholm, genom Kronoskogen som bjuder på böljande dyner, vidare på cykelbanor över Vege å i teglets spår i Utvälinge.
När den stora landisen lämnade Skåne, för 13 000 år sedan, låg Ängelholmsslätten under vatten. Stora mängder fin sand kom forsande med smältvattnet, sjönk ner och lade sig på botten. När landet sedan höjdes blev havsbotten till fast mark och hela slätten låg täckt av sand.
Gör en avstickare och besök UFO-monumentet som är en modell av ett ufo som den kände Ängelholmsprofilen Gösta "Pollenkungen" Carlsson låtit bygga. Enligt historien har Gösta själv bevittnat en UFO-landning i Sibirienskogen den 18 maj 1946. På platsen för den påstådda landningen står en modell av farkosten.
I Kronoskogens strövområde möter du ett skiftande landskap. De böljande dynerna, som kallas klitter, karaktäriserar hela strandlinjen och formas av vinden till kullar och hålor. Här trivs bland annat sandstarr, blåmunkar och gulmåra liksom de hotade arterna fältpiplärka och havsmurabi. Mellan dynerna och inåt land tar de knotiga tallarna över. Den torra tallskogen korsas av sumpiga diken, som periodvis svämmar över och gör stigarna blöta. Här stöter du på mesar, hackspettar, törnskata och skogsduva. Nattskärran, Ängelholms kommunfågel, hörs på sommarnätterna med sitt spinnande läte.
För drygt hundra år sedan var aktiviteten kring Rönne å intensiv. På de stigar som idag går längs åkanten kämpade män med att dra pråmar med linor för hand
I Utvälinge kan du följa teglets spår. Gropar där leran grävdes upp, en K-märkt bruksbyggnad och invid ön Rönnen hittar du räls och hamn för transport. Här tillverkade man tegel mellan 1870 och 1969. Före teglets tid var fisket det viktigaste näringen och i Utvälinge fanns tidigare ett fiskekapell där fiskarmännen kunde hålla gudstjänst under fiskesäsong.
7.5 km
17 m
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
2-3 timmar
- Kustnära
- Stadsnära
- 1-7 km
- Lätt
- Barnfamiljer
- Barnvagn
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.