Etapp

18 Torekov - Vejbystrand

  • Längd

    20 km

  • Svårighetsgrad

    Blå

Torbjörn Lingöy

En etapp längs lättrampade stigar och strandvägar över fälader och genom betesmarker. Upptäck ett gemytligt fiskeläge, sälar och gigantisk jordhög. Missa inte Hallands Väderö.

På strandvägar vandrar du in i fiskeläget Torekov. Centralt hittar du en liten park med ett krokigt och sällsynt träd, vejksel. Arten är släkt med rosväxter. Torekov är synonymt med genuin fiskemiljö och du går förbi 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Här levde man på fiske och sjöfart, men jordbruk och tegeltillverkning var också viktiga verksamheter. Fäladerna var byarnas utmark med bete åt djuren. Ilandfluten tång var viktig som gödsel åt åkrarna

Alldeles väster om hamnen finns en mörk strimma sammansmält med det rödaktiga berget. Det är magma som trängt upp och skapat en diabasgång. Vid stranden kan du locka fram krabbor och från Torekovs hamn går turer till natursköna Hallands Väderö.

Vandringen söderut längs Bjärekusten går över gamla betesmarker med inslag av enar där fattig gräsmark blandas med rik ängsmark och blöta pölar. I havet utanför kan du se både knubbsäl, tumlare och ibland gråsäl. Här är fågellivet är rikt med olika änder, måsfåglar och vadare, ibland driver atlantfåglar som havssula och tretåig mås hit.

På etappen vandrar du förbi Dagshög som är den största gravhögen med en diameter på 42 meter. Här finns även Dagshögs stenbrott, mellan 1904 och 1914 skeppades sten härifrån till Danmark.

Idag finns inga synliga spår efter en av Bjäres viktigaste hamnar, Grytehamn. Härifrån skeppades stora mängder ved och virke till Köpenhamn.

Vejbystrand var under 1800-talet en liten fiskeby i nordvästra delen av Vejby. Idag kan du njuta av långsträckta badstränder och i bykärnan finns det mataffärer, restauranger och hotell. Här finns även busshållplats. 

20 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Blå

5-6 timmar

  • Kustnära
  • Storslagna vyer
  • Stadsnära
  • 15-26 km
  • Medel
  • Kollektivtrafik
  • Skåneleden

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Fotograf: Jenny Brandt
Fotograf: Linnéa Andersson
Fotograf: Linnéa Andersson
Fotograf: Linnéa Andersson

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp