12 Lärkesholm - Bjärabygget
-
Längd
13 km
-
Svårighetsgrad
Röd
Här vandrar du på stigar, småvägar och flera kilometer med spångad led genom lövskog och karg mossmark. Viktiga färdvägar från dåtid till nutid passeras. Leden passerar tätorten Åsljunga där det finns restauranger och busshållplats.
Här vandrar du längs Lärkesholmsjöns strandkant och genom svamprik bokskog. Via en tunnel passeras E4:an och på breda stigar rundar du Åsljungasjön. Promenaden går genom fuktig lövskog och ädellöv. Godset Lärkesholm har en spännande historia, en av de godsägare som påverkar än idag är Anders von Reiser som levde på 1700-talet. Han testamenterade till skola, bibliotek och nödlidande och är bakgrunden till dagens strövområde.
Söder om sjön finns Skånes största och bäst bevarade fossila odlingslandskap. Vid vattendraget intill finns Vångamöllan, godsets kvarn med kvarndamm.
På väg mot Åsljungasjön passerar du den gamla kungsvägen och strax intill de bedrägliga backarna. Här passade rånarligor på att invänta utmattade resenärer. I närheten hittar du en milstolpe med inskriptionen ½ M. Dessa stolpar sattes upp då staten ansvarade för resa och logi åt resande. Varannan mil skulle det finnas gästgiveri där människor och hästar kunde rasta och äta.
Strax vandrar du in på Hallandsåsen men spana först in bergväggen i utkanten av Åsljunga. Vatten sipprar ständigt över klippan och ovanliga lavar frodas. En stig tar dig uppför branten till utsikten och Åsljungagårdens motionsspår.
Efter att ha vandrar på en mindre väg förbi gårdar och öppna hagar står du inför ett par kilometer vandring på spång. Mossens växter lever på det regn som faller, växer även ängsull, vattenklöver och myrlilja. Har du tur kan du höra orre och tjäder.
13 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
4-5 timmar
- Sjö
- Skog
- 7-15 km
- Medel
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.