Etapp
5 Kristianstad - Norra Lingenäset
-
Längd
12 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Mellan Kristianstad och Norra Lingenäset vandrar du över öppna ängsmarker, via strandängar och genom rika ädellövsskogar.
Vandringen ta dig över Helge å och genom ett sumpskogsområde in i Årummets naturreservat fram till Naturum Vattenriket och Kristianstads centrum. På Naturum finns en utställning om Vattenriket, naturvägledare och möjlighet att äta eller fika.. I Kristianstad finns ett stort utbud av restauranger, boenden och tågstation.
Mitt ute på strandängarna utanför Kristianstad ligger Lillö borgruin med anor från 1200-talet. Borgen stod en gång fem våningar hög med vitkalkad fasad. Den raserades 1658-1659 och låg i dvala till på 1940-talet då arkeologer började gräva fram ruinen. Idag finns en utställning inne i resterna av borgen, nyckel finns att låna på naturum.
Längre söderut går leden förbi en kulle. Det är resterna av Härlövsborgen från 1300-talet, en borg helt byggd i trä. Arkeologiska undersökningar vittnar om ett våldsamt slut för borgen då brända armborstpilar hittats vid platsen.
Norra delen av etappen går genom Näsby fälts naturreservat. Sträckan har en mycket skiftande karaktär med öppna ängsmarker, busk- och vassområden, sumpskogar, strandängar och rika ädellövskogar. På rastplatsen hittar du torrtoa, bänk/bord, grillplats med grillkolsautomat och parkering. Näsbyfält är ett gammalt militärt övningsområde som 2002 blev naturreservat. På fältet ses fortfarande rester av den militära epoken i form av skjutbana, ammunitionsförråd och gropar för att gömma stridsvagnar.
I naturreservatet får du inte plocka några växter, men under våren kan du ändå njuta av den härliga doften av ramslöken som blommar rikligt under trädens kronor. Väl ute ur skogen öppnar terrängen upp sig och kommer ut på strandängarna längs Helgeå.
Över de öppna markerna på Näsby fält fortsätter du vidare mot Isternäset. Leden fortsätter ut på strandängar som på vintern översvämmas av Helge å. Strandängarna bjuder på ett rikt fågelliv och här har du chans få se storspov, tofsvipa och havsörn. Framme vid Lillö finns möjlighet att pausa på den medeltida borgruinens gårdsplan.
12 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
3-4 timmar
- Skog
- 7-15 km
- Lätt
- Barnfamiljer
- Kollektivtrafik
- Stadsnära
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.