2 Maglehem - Nyehusen
-
Längd
16 km
-
Svårighetsgrad
Blå
Här vandrar du förbi stranddyner och en kust som bjuder in till ett dopp, genom trollsk tallskog i Friseboda strövområde och fiskelägen med anor från stenåldern.
Från Maglehem letar sig leden nedför Linderödsåsen mot Nyehusen. Öppna marker och betesdjur möter dig i naturreservatet Maglehem, gamla stigar gör att reservatet enkelt att utforska till fots. Lövskogar och betesmarker möter dig i naturreservatet Fästan innan kustens trolska tallskogar tar över. Väl framme vid Friseboda lägerplats är det ett bra tillfälle att ta se vad matsäcken erbjuder och kanske ta sig ett svalkande dopp.
Kuststräckan mellan Åhus och Kivik kallas Ålakusten. Här har ålfisket varit en viktig inkomstkälla. Fisket har gett kusten dess speciella karaktär med ålabodar och torkställningar för hommorna. Arkelogiska fynd visar att människor fiskat i området sedan stenåldern.
Friseboda naturreservat och strövområde bjuder på långsträckta stränder och tallskogar. Under sommartid är bad den självklara aktiviteten, men här finns även en ridled och en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform. Tallskogen har inte alltid funnits i området. Under medeltiden var behovet av trä och brukbar mark stort och succesivt öppnades den då ekskogsklädda kusten upp. På de öppna ytorna kunde vinden få tag i sanden och sandflykt blev ett stort problem för bönderna i trakten. I och med det planterades stora arealer tall under början av 1800-talet, vilket har lett till de tallskogar vi har längs kusten idag.
Längs med etappen ges möjlighet att övernatta i vindskydd vid lägerplats Friseboda.
16 km
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
4-5 timmar
- 15-26 km
- Lätt
- Kustnära
- Barnfamiljer
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.