Etapp
4A Åhus runt
-
Längd
17 km
-
Svårighetsgrad
Grön
Den här rundvandringen runt Åhus bjuder på en medeltida stadskärna, talldoftande stränder och vackra vyer.
En bra startpunkt för denna etapp är hamnen i Åhus där du kan gå antingen österut via Täppet eller västerut via Sånnarna. Båda rutterna tar dig tillbaka till Åhus och det finns bra parkeringsmöjligheter i hamnen.
Den charmiga staden Åhus välkomnar besökare med sina långa, vackra stränder och välbevarade medeltida stadskärna. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till sen järnålder/vikingatid. Nära hamnen vid besöksplats Aosehusfinns en borgruin med anor från 1100-talet. Borgen användes för att ta ut tull från de som färdades längs ån. Helgeånsutlopp i Hanöbukten har under massvis med år varit en naturlig knutpunkt för utbyte av varor. Redan vid mitten av 700-talet fanns en marknads- och hantverksplats ett par kilometer uppströms nuvarande Åhus.
Om du följer leden österut kommer du snart till stranden känd som Ålakusten, hem till de karakteristiska ålabodarna.Ålabodarna är ett levande kulturminne som UNESCO utsett till immateriellt kulturarv och som finns med på den svenska kulturarvslistan. Passa på att ta ett dopp i havet innan du fortsätter din resa norrut.
Strax norr om Åhus förändras landskapet till tallskog, vilket är karakteristiskt för de kustnära områdena. En av Skåneledensnaturlekplatser passeras innan du vänder söderut genom det sandiga åkerlandskapet.
Färden fortsätter till Sånnarnas naturreservat. Sånnarna är det lokala ordet för sandarna. Dessa torra och sandiga marker har odlats med ett vandrande åkerbruk ända in på 1950-talet. Förr ansågs markerna skruttiga, men i dag förstår vi att uppskatta områdets höga naturvärden, säregna växter och sällsynta insekter.
Sånnarna är idag en av besöksplatserna i biosfärområdet Vattenriket och är en fristad för en rad sandlevande växter och djur. I grodvattnet i norr kan du dessutom bekanta dig med den sällsynta strandpaddan.
Leden fortsätter mot Åhus där du snart passerar torget beläget i den gamla stadsdelen. Njut av den idylliska bebyggelsen med historisk charm och om det är sommar rekommenderas en glass på välkända glasskiosken. Nybakade våfflor och godglass tillverkad i generationer.
I närheten av den här etappen finns det flera busshållplatser.
17 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Grön
4-5 timmar
- 15-26 km
- Kollektivtrafik
- Skåneleden
- Stadsnära
- Kustnära
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.