Etapp
3 Bingsmarken - Smygehamn
-
Längd
13.8 km
-
Svårighetsgrad
Blå
På denna etapp vandrar du mellan Bingsmarken och Sveriges sydligaste udde Smygehuk. Här vandrar du genom Beddingestrand, förbi ståtliga tallar och stränder som under sommaren är populära badplatser. Längs med etappen finns det även busshållplatser.
Vi strandstigar kommer du fram till Tullstorpsån vars gångbro tar dig över kommungränsen mellan Skurup och Trelleborg. Vandringen tar dig sen vidare genom Fårabackarnas naturreservat som är gammal gemensam betesmark som låg utanför de inhägnade gårdarna och åkrarna i det gamla bondesamhället. Här växer den fridlysta fältsippan och den väldoftande mandelblomman.
Efter Fårabackarna fortsätter du längs havet på stigar och sand som tar dig fram till naturreservatet Beddinge Strandhed. Heden som fram till 90-talet var en del av en golfbana. Idag frodas många fridlysta blommor på den öppna sandgräsheden och många fåglar som t.ex. gulärlan och sånglärkan har gjort området till sin hemvist.
Beddingestrand som ursprungligen var ett fiskeläge till Lilla Beddinge är idag känt för sina kritvita sandstränder. Intill badplatsen Pärlan finns det flera restauranger och även en liten strandskog med höga tallar och snåriga ris av kaprifol. Kustområdets flacka stränder bryts av de gamla lätt lutande "ålagarnspålarna" som är en rest av det gamla fiskesamhället
Strax öster om Smygehamn når du mynningen av Äspöån och Äspöholms strandhed och den 6000 år gamla Littorinavallen. Här frodas backsippor och en stor mångfald av fjärilsarter. Härifrån har du en härlig vy längs hav och land med Beddingestrand i öster och västerut Smygehamn. Leden går nu vidare genom delar av Smygehamn via parken till kalkugnarna i Östra Torp. Ett spännande område med de gamla ugnarna och kalkbrotten. Här hittar du också vindskyddet Cocoon från konceptet Arknat.
På väg från kalkugnarna kan du nu välja att följa leden ner till Smygehuk och sydligaste punkten i Sverige eller fortsätta rakt västerut mot Västra Torp.
13.8 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
4-5 timmar
- Kustnära
- 7-15 km
- Kollektivtrafik
- Skåneleden
- Lätt
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.