Dagsvandring Åhus runt

Äspet Photo: Lisa Wikstrand

Denna lättvandrade dagstur tar dig runt och genom Åhus och du får upptäcka mycket av det som är typiskt för området. Vandringen är en kombination av två rundleder och du kan välja om du föredrar att gå endast den ena, eller båda. Den nordliga rundan är 17 km och den sydliga är 6 km. Vi har här valt att starta med den nordliga och gå medurs.

Med sviktande steg genom tallskogar och sandhedar. Ackompanjerad av gräshoppsymfoni, unik paddsång och lärkornas drill. Doft av hav och salt, ta uppfriskande dopp från majestätisk brygga.

Var? Åhus runt Längd: 17 km. Svårighet: Lätt

Åhus 17-23 km, SL6 (del av etapp Ekenabben – Åhus)

Ta bussen till Åhus och starta din vandring vid hamnen. Här finns toaletter och möjlighet att fylla på vattenflaskan, vid hamnen och på gaveln av Åhus museum. Följ leden västerut ut ur den medeltida stadskärnan och längs kanten av en golfbana.

Den första halvmilen bjuds du på öppet landskap och vida vyer. Sånnarnas magra sandmarker kan verka alldagliga men här kryllar det av liv. Kortvuxna växter, lavar och sandpölar ger fint utrymme för olika smådjur och fåglar, till exempel den krävande fältpiplärkan. Läs mer om området vid utemuséet. Här finns också demonstrationsodling, ett gammalt kulsprutevärn och rastbord att fika vid. Längre fram finns Paddgropen med grillplats. Under vårkvällar kan du höra den ovanliga strandpaddans metalliska sång.

Stigar och sandvägar tar dig vidare in i naturreservatet Horna grushåla. Detta är en gammal grustäkt som idag är en av Sveriges bästa platser för sandlevande bin. Strax norr om hittar du Horna sandar med betesmarker, svamprariteter och imponerande skalbaggar, som månhornsbaggen.

Nu lämnar du de öppna hedarna bakom dig och följer vindlande stigar genom knastrande tallskog. Passera Åhusvägen (med busshållplats) och gamla järnvägen. Mellan dem hittar du ännu en sandig oas till förmån för växter, fjärilar och bin. Skogsvägar tar dig ut mot kusten, förbi camping, bebyggelse och till badstranden Täppet.

Följ strandpromenaden söderut. Stranden har fin sand, långgrunt bad och en imponerande brygga. Utmed stranden finns toaletter, rastplatser och grill. Via cykelvägar tar du dig tillbaka till Åhus hamn. Missa inte ruinerna efter borgen! Vandrar du med barn finns en annorlunda lekplats intill.

Nu kan du välja om du vill avsluta vandringen eller fortsätta på motsatt sida Helge å.

En gångbro leder dig över vattnet till Äspet. Efter en kort sträcka lämnar du strandvillorna och följer mjuka stigar genom naturreservatet Äspet. Den välväxta tallskogen här planterades en gång som kronopark för att hindra sandflykt. Vid fågeleldoradot Lagunen finns torn att spana från. Strax söder om hittar du rastplatser, toaletter, ett utemuseum och även en grillplats.

Vandringen blir nu mer krävande då den delvis går på sandstrand. Håll utkik efter gamla ålabodar, som Snickarhaken och Revhaken. Vid Revhaken lämnar du stranden och följer smågator genom bostadsområden tillbaka till gångbron och Åhus hamn.