4 rundslingor för en dagsvandring

En rundslinga är en sträcka som du kan gå i en cirkel. Du startar och slutar vandringen på samma ställe. I den här listan har vi samlat kortare rundvandringar som går att vandra på en dag, utan övernattning.

Upplev Kullaberg utan trängsel - vandra hit från Mölle eller Arild. Photo: Mickael Tannus

Att vandra i en rundslinga kan vara både trevligt och praktiskt! På Skåneleden finns det ett några större rundslingor som är lämpliga att vandra fördelat på ett antal dagar, exempelvis SL4 Österlen eller Bjärehalvön runt. I den här listan har vi samlat kortare rundvandringar som går att vandra på en dag, utan övernattning.

Är det första gången du vandrar över en mil? Här är några råd på vägen!

  • Ta god tid på dig och gör många pauser.
  • Energigivande snacks under vandringen (t.ex. nötter eller choklad) är ibland allt som krävs för att hålla humöret och formen på topp.
  • Fundera över hur lång tid du tror att vandringen tar. Svenska Turistföreningen har en tabell över ungefär hur lång tid det tar att gå ett antal kilometer beroende på underlag. 
  • Inspireras av Fredrik Möllers tips för nybörjare
  • Läs vår artikel om hur långt tid det tar att gå en mil

Hovdala runt - 12 kilometer

SL2, etapp 4B (Hovdala - Skyrup)

Hela etappen (som också kallas för Jakten på Gullspira Väst) är cirka 2 mil lång, men i den västra halvan går leden i en ögla som skapar en 12 kilometer lång rundvandring med start och slut i Hovdala. Du vandrar genom en bäckravin med vild natur som snarare liknar urskog. Härefter följer flera platser med vulkanrester. På Matterödsåsen går du sedan bitvis genom våta områden med spänger över mossar och myrar.

Skrylleslingan - 15 kilometer

SL2, etapp 13 A (Skrylleslingan)

Här vandrar du på stigar och motionsspår genom bokskogar, fäladsmarker och över rullstensåsar. Många av platserna är skyddade som naturreservat. Du går bland annat genom Trollskogen (Gryteskogen) där kompakta och vridna träd kommer som krypande upp ur underjorden och förgrenar sig med märkligt snodda och hängande grenar. De egendomliga träden är vresbok, en mutant av vanlig bok. Rundslingan är cirka 15 kilometer.

Runt Åhus - 17 kilometer

SL6, (Ekenabben - Åhus)

SL6 Vattenriket är det senaste tillskottet till Skåneleden. Här finns etappen Ekenabben - Åhus som har två rutter - den östra och västra rutten. Rutterna går att kombinera till en rundslinga som är cirka 17 kilometer lång. Starta förslagsvis vid Horna Fure, vandra längs den västliga rutten ner till Åhus gästhamn där du avnjuter lunch på en av den mysiga stadens alla caféer och restauranger. I Åhus kan du välja att vandra österut och sedan norrut, via Täppet, tillbaka mot Horna Fure.

Mellan Arild och Mölle - 19 kilometer

SL5, etapp 3 (Arild - Mölle) och SL5, etapp 3 (genväg Arild - Mölle)

Den klassiska etappen mellan Arild och Mölle längs kusten har fått en kompletterande genväg som går rätt över halvön. Kombinera etappen med genvägen för att skapa en rundslinga på cirka 19 kilometer. En härlig bonus med denna rundslinga är du får uppleva Kullaberg, utan att behöva trängas på bilparkeringen vid fyren. Börja och sluta vandringen vid Mölle kapell eller Arilds hamn.

Bonustips: strövområden

I de strövområden som Stiftelsen Skånska Landskap förvaltar finns ett stort antal vandringsslingor där du kan börja och sluta på samma ställe. På ett flertal platser kan du enkelt kombinera Skåneleden med de slingor som finns i strövområdet. Du hittar mer information och kartor på deras hemsida.