Hur lång är en mil? 5 jämförelser

En mil är kortare än vad du tror! Photo: Apelöga

Det kan vara svårt att bedöma hur långt och länge man orkar gå innan man varit ute på en vandringsled.

Det kan vara svårt att bedöma hur långt och länge man orkar gå innan man varit ute på en vandringsled. En mil kan låta otroligt långt, men man brukar faktiskt ändå gå längre till vardags än vad man kan tro. En skogsväg eller lättvandrad stig tar mellan två till två och en halvtimme med kortare stopp. Här kommer några jämförelser! En mil är ungefär lika med:

En halvdag på stan

Köpa ett par nya skor, lämna kemtvätt, ta en fika och hämta ut ett paket. Om varje ärende tar en halvtimme är en mil alltså ungefär lika med fyra ärenden.

Cykelpendling

Om cykelturen mellan hemmet och jobbet tar 15-20 minuter så har du i princip cyklat en mil på en dag. Rätt bra för att ge ett perspektiv på avstånd!

Två poddar

Om du tar en promenad, sätter på dig hörlurarna och lyssnar på två avsnitt av Sommar i P1 på raken har du gått en mil när signaturmelodin klingat färdigt för andra gången.

Ett lagom långt barnkalas

En mil är ungefär lika med två timmars lekar på ett kalas. Särskilt de kalas där gästerna har mycket spring i benen hinner du lätt komma upp i en mil innan ljusen på tårtan har blåsts ut!

En dryg timmes simning

När du simmar i 70 minuter kommer du kanske inte så många kilometer, men du har ansträngt dig ungefär lika mycket som du skulle gjort ifall du hade gått en mil.

Tips! Svenska Turistföreningen har en tabell där du kan se ungefär hur lång tid det tar att vandra olika distanser och olika terränger.