Håll avstånd - även i naturen

Håll avståndet till andra, även i naturen. Photo: Lisa Wikstrand

Risken för smittspridning är lägre utomhus än vad den är inomhus, men det är viktigt att vi alla hjälps åt, oavsett var vi befinner oss. Detta kan du göra för att skydda dig själv och andra från onödiga risker.

Håll avstånd på leden

Tänk särskilt på smala passager såsom spänger eller smala stigar. Om det finns möjlighet kan du gå någon meter från leden för att låta mötande passera. 

Undvik trängsel i vindskydd

Vindskydden är populära och det kan lätt bli trångt. Ta med dig eget tält eller tarp på vandringen för att undvika trängsel och eventuell risk för smittspridning. 

God hygien

Det kan vara långt mellan de tillfällen som ges att tvätta händerna på leden. Ha gärna med handsprit. Tänk på att hålla bra avstånd och god handhygien vid vattenposter, eldstäder, toaletter, räcken och andra ställen.

Utforska nya ställen

När många vill ut i naturen samtidigt blir det trångt på de mest populära ställena, så som Stenshuvud, Kullaberg och Söderåsens nationalpark. Förutom att risken för smittspridning ökar, så ökar även risken för överfulla parkeringar och nedskräpning. Vi har tagit fram en karta som visar vilka ställen du kanske vill undvika (särskilt under helger och ledighet), men framförallt vilka pärlor som väntar på dig. Klicka här för att komma till trängselkartan!

Frisk luft, natur och motion gör att både knoppen och kroppen mår bra. Läs mer: Må bra i naturen