Fem dolda pärlor på Skåneleden

Drakamöllan Photo: Mickael Tannus

Vill du vandra på en ny plats där det inte är lika mycket folk? Med våra 125 mil finns det en hel del platser på Skåneleden att välja bland. Vi har listat fem stycken dolda pärlor som vi tycker är väl värda ett besök.

Natthall

Ta bussen till Röstånga och vandra sedan de dryga 15 kilometerna på SL3 etapp 6 mellan Jällabjär och S Hultarp till Natthall- kanske Rönneådalens vackraste plats. Från en klippa som stupar brant mot ådalen ser du hur vattendraget meandrar sig fram mellan frodiga ängar och skogar. En magisk plats med härliga vyer. Branten mot ån är ungefär 20 meter hög. I klippan finns en diabasgång från den tid då det förekom vulkanisk aktivitet och rörelser i jordskorpan utmed den så kallade Thornquistzonen.

Halens naturreservat

Så nära vildmark man kan komma! Med gångavstånd till tätorten Olofström vandrar du på SL1 etapp 3A mellan Bökestad och Olofström in i Halens naturreservat. Halen är Blekinges största sjö och ungefär hälften av dess yta ingår i naturreservatet. Det sjö- och skogsrika landskapet är hemvist för många fågelarter. Har du tur kan du se fiskgjuse, med sina långa, ljusa, vinklade vingar, fånga fisk i sjön. 

Eksholmssjön

Strax efter populära Torup hittar du Eksholmssjön, den här lilla sjön och dess något större naturreservat är för de flesta helt okänd mark. Ta bussen till Homeja väg 108 och vandra genom den fina skogen fram till sjön. Här går SL2 etapp 17 mellan Eksholmssjön och Torup.  Äldre och lummig bokskog präglar tillsammans med skogskärr stränderna kring sjön. Reservatet är hemvist för Europas största skalbagge, ekoxen, som surrar bland träden kring midsommar.

Drakamöllan naturreservat

När ljungen blommar i början av hösten är detta en av Skånes vackraste platser tycker vi! Du tar dig enkelt med kollektivtrafiken till Brösarp och vandrar sedan norrut på SL4 etapp 7B mellan Agusa och Torparebron. I naturreservatet har ett ålderdomligt odlingssystem med långa perioder av vila skapat en unik naturmiljö med mycket speciell flora. Dessa viloperioder vara upp till 10–20 år, och då utnyttjades området som betesmark. Resultatet blev en artrik miljö där växter, svampar och djur som med öppna sandblottor och blommande vegetation.

Grevie åsar

Grevie backar (även kallat Grevie åsar) är en okänd pärla för många. De många backarna som sträcker sig genom området utgörs av gräsbevuxna rullstensåsar. På en del av höjderna finns bronsåldershögarna och runt om även gravar från järnålder.Utsikten från Grevie åsar är storslagen, nedanför ligger Bjärehalvöns odlingslandskap med Skälderviken i bakgrunden. Över vattnet skymtas Kullaberg. Här tar du dig kollektivt till Båstad och vandrar söderut på SL1 etapp 21 mellan Ängelbäcksstrand och Båstad. På våren kan man njuta av de tusentals backsippor som klär sydsluttningen i lila-prickig skrud.