"En vandring är flera små upplevelser på rad"

Fredrik Möller, grundare till Facebookgruppen Vandra tillsammans på Skåneleden, delar med sig av sina bästa tips för den som är nyfiken på att börja vandra.

Photo: Mickael Tannus

När Fredrik Möller skapade gruppen Vandra tillsammans på Skåneleden för fyra år sedan kunde han inte föreställa sig att den idag skulle ha över två tusen medlemmar. Facebookgruppen fylls dagligen på med tips och frågor från vana så väl ovana vandrare.

“Det är ett forum för att fråga om någon vill hänga med ut såklart, men tanken med gruppen är också att ge andra inspiration och lust att vilja vandra.” säger Fredrik. “Många lägger upp bilder efter en vandring, men det är också många inlägg med frågor såsom 'är det någon som vet vilken etapp man kan gå med barnvagn', till exempel. Alla hjälps åt att svara och hänvisa varandra till hemsidor och länkar”.

Börja vandra

I gruppen finns massvis med inlägg som kan få vem som helst att känna sig lockad att ge sig ut på en vandring. Men var ska man börja? Fredrik tipsar om att ta en bit i taget.

“Börja med att gå runt i ditt närområde. Använd en app för att se hur långt du går. Kan du gå fem kilometer? Då har du en uppfattning om hur det känns och vet att du kan börja med en vandring på tre-fyra kilometer.”

Det är bra att förbereda sig ordentligt för en vandring, oavsett om man är “nybörjare” eller inte. Fredrik brukar använda Skåneledens kartverktyg.

“Jag brukar titta på den sträckan jag vill gå och se efter var det finns exempelvis vatten, affärer eller busshållsplatser. Sen skriver jag ut kartan från hemsidan. Det är bra ledmarkeringar i fält men det är alltid bra med en papperskarta för att få en översikt över hur långt du har gått och hur långt du har kvar. Du kan också enkelt ladda ner gpx-filer från hemsidan.”

Gör det enkelt

Fredrik menar på att det är den sortens förberedelse som krävs och att man inte behöver ha specialutrustning. “Man behöver inte köpa massa krimskrams, vandring kan vara hur billigt som helst! Du kan till exempel låna en ryggsäck av en kompis. Och ett par vanliga gympaskor duger bra i Skåne. Känn efter vilka plagg som känns bra för dig.”

Dock är det viktigt att ha med vatten och rejält med matsäck, gärna så att man kan fylla på lite hela tiden. “Det kan vara alltifrån mackor till äpplen eller en chokladbit. Ofta är det det som avgör om man orkar gå en bit till.” 

Våga testa

Ett annat tips som Fredrik delar med sig av är att våga gå utanför Skåneleden. “Titta på kartan och försök hitta egna vägar. Kanske vill du bara gå en halv etapp, då kan du titta efter en lämplig väg att vika av på för att gå tillbaka eller gå till en hållplats. Ta hjälp av friluftskartor eller appar såsom ViewRanger.”

Med karta utskriven och matsäck packad återstår egentligen inget mer än den lilla knuff av motivation som krävs för att ge sig ut på en vandring. Vad är det som motiverar Fredrik att ta sig ut och gå?

 “Man får så många intryck, både vad man ser och vad man hör. En vandring är flera små upplevelser på rad. Den där ostmackan smakar ju så mycket bättre utomhus!” säger Fredrik. 

Fler tips på Facebookgrupper:

Vandring och vildmark

Rundvandringar

Vandra med hund i Skåne

Vandrare i natursköna Skåne

Vill du testa vandring? Häng med oss!

I sommar ordnar Skåneleden guidade turer för nybörjare. Läs mer här!