Skyltning på Skåneleden

Skåneleden är välmarkerad och enkel att vandra om du följer ledens skyltar. Som ytterligare hjälpmedel kan du välja att navigera med papperskarta, smartphone eller en guidebok i handen. Eller så väljer du att lyfta blicken och följa orange markering.

Skyltar

Skåneleden är över 100 mil lång och samtliga etapper är markerade med orange färg. Ledmarkeringar förekommer som brickor eller kvadratiskt målade markeringar direkt på trädstammar. Inom skyddade naturområden förekommer även markeringar i form av ett orange band runt trädstammen. Markeringar finner du oftast på träd eller stolpar.

Ledmarkeringarna är till för att ge dig en påminnelse om att du är på rätt väg. Var dock uppmärksam på när leden viker av, det är lätt att fortsätta rakt fram när du vandrandes är försjunken i tankar eller samtal. Hänvisningspilar markerar när du ska vika av. 

Om du ser en orange markering med ett kryss på betyder det att du mot all förmodan har hamnat på fel väg, vänd tillbaka och var observant på ledmarkeringar som berättar var du ska svänga av. 

På utvalda platser finns större informationsskyltar med en karta som talar om vart du befinner dig och hur långt det är kvar till nästa etappmål. Skyltarna innehåller även gps-koordinater för skyltens placering och viktiga telefonnummer. Ta gärna ett foto på skylten med din kamera eller smartphone för att stärka minnet till senare. Dessa skyltar finns exempelvis på platser där du enkelt kan nå leden och börja din vandring, som vid tåg- eller busstationer, parkeringsplatser men även vid lägerplatser. 

Karta och GPS

Skåneleden är väl markerad vilket gör att du ska kunna navigera dig fram genom att enbart följa ledens skyltar. Däremot rekommenderar vi dig att köpa en vattentålig vandringskarta för att enkelt kunna överblicka terräng och avstånd. På Skåneledens vandringskartor finns även utsatta symboler för vattenpost, toalett, vindskydd och annan bra information som underlättar vandringen. Du kan även välja att vandra med GPS eller Skåneledens app med kartverktyg. Uppdatera dig på aktuell ledstatus för den etapp du tänkt vandra innan du beger dig ut för att se om det finns något inrapporterat som kan påverka din vandring. 

Om du vandrar med din smartphone under flera dagar kan du oftast ladda din telefon på ett närliggande café eller vandrarhem. Vandrar du däremot sträckor med begränsat utbud av service kan det vara bra att investera i ett extra batteri eller solcellsladdare innan avfärd.

En guidebok kan vara ett gott sällskap på leden, både som praktisk vägledning men även genom att erbjuda givande natur- och kulturhistoriska beskrivningar och anekdoter. 

Har du synpunkter på ledmarkeringar eller ledens skötsel får du gärna höra av dig till info@skaneleden.se