Vandring och bad

Photo: Mickael Tannus

Sjöar, Östersjön eller Öresund? På Skåneleden är badmöjligheterna många! Vi har gjort en lista med våra badfavoriter, där du både kan njuta av ett svalkande dopp, sköna stränder och vacker natur.

Knäbäckshusen

En av Skånes vackraste stränder med kristallklart vatten och höga vågor. Här finner man både kors- virkeshus och vasstak, allt inramat i rosor och vågornas brus. På SL4 etapp 5 vandrar du mellan Simrishamn och Kivik som är en variationsrik etapp med stränder, ängar och branter.

Sövdesjön

En barnvänlig lite mindre badplats några kilometer sydväst om Sjöbo, men ack så mysig! Här vandrar du på SL2 etapp 20 mellan Blentarp och Snogeholm. En vandring där du kliver in i ett rofyllt sjölandskap och välbevarade kulturmiljöer.

Sandhammaren

Sveriges vackraste strand enligt många! Bred kritvit strand som sträcker sig flera kilometer och är till stora delar naturreservat. Vill du kombinera med vandring kan du ansluta till SL4 etapp 3 som går mellan Löderups strandbad och Borrby strandbad, här vandrar du förbi det välkända Backåkra och Mälarhusen.

Lomma beach

Den långgrunda badplatsen är alltid ett populärt tillhåll under varma sommardagar. SL5 etapp 12 är perfekt att kombinera med en tur till stranden då leden går precis vad stranden. Vandringen går längs kajen i Lomma hamn, en gammal industrihamn som nu domineras av fritidsbåtar, bostäder och restauranger. 

Tjörnarpssjön

Med gångavstånd från stationen i Tjörnarp finns en mysig badplats och brygga som är inbäddad i lövskog. Anslutningsleden SL2 etapp 6 tar dig vidare till SL2 etapp 6 där upplever mäktig skog och massor av badmöjligheter. I strövområdet Frostavallen hittar du gamla vulkaner, bokskog och fäladsmark.

Borstahusen och Ålabodarna

Längs den sydsvenska kusten finns massor av bra badmöjligheter men en av våra favoriter är hela klart Ålabodarna. Här vandrar du på SL5 etapp 8 mellan Rydebäck och Landskrona, en etapp fylld med vackra vyer, branter och betad mark.

Immeln

I Skånes vildmark i norr, längs SL1, finns många möjligheter till svalkande dopp. På vissa ställen kan du nästan hitta din egna badtrand. Precis vid vindskyddet Brotorpet vid etapp SL1 etapp 4 finns en riktig pärla.